Endla Küünis müristasid bändid

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ginger Goes Black.
Ginger Goes Black. Foto: Ardi Truija

Pühapäeva õhtul oli Endla teatri Küün Pärnu linna ja maakonna noortebändide festivali „Bändomaania” päralt, mis pakkus noortele muusikutele esinemiskogemust ja fännidele kaasaelamist.

„Festivali erinevus varasemate aastate noortebändide konkursist „Proovikas“ seisnes selles, et seekord puudus võistlusmoment,“ selgitas festivali üks korraldajatest Helen Erastus Pärnu kontserdibüroost.

Ürituse põhikavas astus üles kaheksa bändi: 6th Yard Posse, Sibyl Vane, Wired Man, Minu Akvaarium, Nuumen, The Blinking Lights, Alloy Indefinite ja Ginger Goes Black. Külalisesinejatena lõid „Bändomaanial” kaasa “Proovikas 2010” võitja Twins Inc. ja folkpunkbänd Legshaker.

Bändimuusika kõrval võis üle kuue tunni kestnud maratonkontserdi vaheajal Endla suures saalis vaadata Kai Tarmula juhendatud Sütevaka humanitaargümnaasiumi muusikaprojekti „Tribute to the Masters“, kus esitusele tulid töötlused Pink Floydi, Jamiroquai ja U2 lugudest. Projekti olid kaasatud Sütevaka segakoor, tantsijad ja bänd.

Samuti sai näha-kuulda cajon’i-orkestrit (cajon – kastikujuline löökriist), mis moodustati festivali „Muusikamoos” töötoa raames ja mida juhendas Reigo Ahven.

Erastuse sõnutsi olid festivalil lavale astunud bändid kõik väga eriilmelised ja õhtu kulges tõusvas joones. „Kõik lavale tulnud bändid andsid endast parima,“ kinnitas Erastus.

Festivali korraldaja Risto Tamm tõdes samuti, et päeva teine plokk tundus terviklikum ja vaheldusrikkam. „Näiteks astus teises osas üles Wired Man, mis on selline hea rokkbänd, ja vaheldust tõi Nuumen, mille folgisugemetega looming mõjus teiste bändide vahele suisa kirgastavalt,“ rääkis Tamm.

Erastus kiitis veel bändi The Blinking Lights, mis on aastataguse esinemisega võrreldes tublisti arenenud.

„Igatahes polnud festivalil ühtegi esinejat, kelle pärast olnuks vaja piinlikkust tunda,“ tõdes Tamm.

Erastuse jutu järgi oli tõesti äge viimasena esinenud Legshaker, mida kahjuks nägid väga vähesed. „Nii mõnigi kuulaja oli pärast oma lemmikbändile kaasaelamist lahkunud. Varem toimunud konkurssidel hoidis pinget lõpuni žürii otsus, mis tehti teatavaks pärast kõigi ansamblite ärakuulamist,“ selgitas Erastus.

Kuigi bändide hindamist tänavu polnud, said kõik esinejad vahva diplomi, mis festivali nimest (bändomaania) inspireerituna meenutas tervisekaarti ja millelt võib lugeda, et osaleja põeb raskekujulist mania bändioso’t. Selle raviks lisati kinkekaart, et minna pundiga ühiselt pitsat sööma.

Kuulajaid ja fänne elas bändidele Erastuse hinnangul kaasa veerand tuhat, kuid osa neist moodustasid esinejad, kes konkurentide tegemistel silma peal hoidsid. Pileti ostnuid oli märksa vähem.

Nii Erastus kui Tamm leidsid, et võistlusmoment ja tunnustus on noortele tähtsad ja edaspidi tuleks sellise ürituse korraldamisel seda silmas pidada.

„Seda, millises vormis täpsemalt noortebändide kokkusaamine järgmisel aastal toimuma saab, peab veel vaagima,“ sõnas Tamm. „Selge on, et niisugune üritus on noortele väga vajalik ja peaks toimuma igas suuremas maakonnakeskuses.“

Kui veebruaris toimuma pidanud maakonna bändide konkursi „Proovika“ lõppkontsert jäi rahaliste raskuste tõttu ära, siis „Bändomaania“ tuli korraldajate sõnutsi ots otsaga kokku. „Tulime ilusasti välja. Praeguse seisuga me võlgu kellelegi ei jäänud,“ nentis Tamm. „Kuid järgmisel aastal tuleb rahastamise teemal midagi välja mõleda.“

Tamm kiitis Endla teatri tehnilist meeskonda, kes „Proovika“ raskustest kuulnuna leidsid, et nad on nõus kas või tasuta kaasa lööma. „Rahas pole küsimus, aga selline üritus peab toimuma,“ kinnitanud teatriinimesed.

“Bändomaania” korraldas Pärnu kontserdibüroo eesotsas projektijuht Risto Tammega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles