Ettevõtjad peavad endiselt ametnike vahet jooksma

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvekaubandus Pärnu moodi. Rüütli tänaval asub ladu, kaup on uulitsale tõstetud.
Suvekaubandus Pärnu moodi. Rüütli tänaval asub ladu, kaup on uulitsale tõstetud. Foto: Henn Soodla

Vaatamata ettevõtjatele jagatud lubadustele, pole Pärnu linnavalitsus suutnud hooajaliste müügikohtade paigaldamise korda muuta, muudatusi asjaajamises lubatakse alles 18. aprilliks.

Novembris kutsus linnavalitsus suvekaubandusest huvitatud ettevõtjad enda juurde.

Linnakunstnik Janno Poopuu ja arhitekt Piret Looveer tutvustasid uusi välikohvikute ja hooajaliste müügikohtade kujundusprintsiipe, linnavara peaspetsialist Elo Juursalu lubas moodustada komisjoni, mis ametnike vahet jooksmise asemel hooajaliste müügikohtade avamise taotlusi arutab.

Algul jooksed, siis ootad

Neli kuud hiljem pole midagi muutunud. Ainsana muretsevad suvekaubanduse pärast ettevõtjad. Novembris ütles Juursalu, et kooskõlastamist ei tohiks jätta viimasele minutile, ja soovitas selleks varuda ligi kaks kuud.

Bravo tegevjuht Ahti Kukk võttis soovitust kuulda ja asus Suvituse tänava Bravo Burgeri terrassi luba taotlema.

“Sel aastal pidi asi lihtsam olema, aga praegu pole küll midagi muutunud,” ütles ta. Nagu varemgi peab ta käima linnavalitsuse eri ametnike jutul, siis muinsuskaitseametis ja lõpuks vastust ootama.

“Kui mind komisjoni kohale kutsutaks, saaks ma projekti kaitsta. Nüüd tehakse otsus tagaselja, nii muinsuskaitses kui linnavalitsuses,” selgitas Kukk.

Müügikoha hooajalise laiendamise ja hooajalise müügikoha paigaldamise korda reguleerib 2004. aastal vastu võetud linnavalitsuse määrus, mis on ajale jalgu jäänud.

Novembris kuulsid linnavalitsusse kutsutud ettevõtjad, et müügikoha piirde kõrgus ei tohiks ilma aluspõrandata ületada 0,8 meetrit, lubatud on kasutada ainult heledaid varikatuseid ja veel paljusid üksikasju, kõike seda aga määruses pole.

“Need on ainult ideed. Vaja oleks dokumenti, kus oleks kirjas, mis on lubatud ja mis keelatud,” rääkis Kukk.

Halvad sõnumid on jäetud muinsuskaitsele

Uut korda ootavad pikisilmi ka muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektorid Nele Rent ja Karin Vimberg, kelle juures ettevõtjad taotlustega käivad.

“Määrus ei reguleeri müügikohtade väljanägemist, mis on probleemiks saanud,” lausus Vimberg.

Muinsuskaitseametnikud on kuulnud linnavalitsuse kavast uus määrus volikogusse saata, kuid ei tea, miks see nii kaua aega võtab. Neid häirib, et linnavalitsuses ei tehta ettevõtjatele asju selgeks, vaid saadetakse muinsuskaitseametisse halbu sõnumeid kuulama.

“Muinsuskaitseamet ei saa olla linnaplaneerimise instrument. Muinsuskaitseseaduse järgi peavad linnavalitsus ja muinsuskaitseamet koos asju korraldama,” kõneles Rent.

Rendi sõnutsi ei meeldi talle subjektiivseid otsuseid langetada ja seetõttu olekski vaja haldusakti, mis lubatu ja keelatu selgesti välja tooks. Näitena, mille suhtes muinuskaitsel on linnavalitsusega eriarvamus, tõi ta ettevõtete ärisildid, mis linnavalitsuse hinnangul polevat reklaam ja seepärast linn siltidega ei tegele.

Rent tõi eeskujuks Viljandi, Kuressaare ja Tartu, kus tänavakohvikud ja muud hooajalised müügikohad on suudetud linnaruumi kui tervikusse paigutada. “Tartus raekoja platsil tajud, et on küll erinevad kohvikud, aga stiil on ühtne,” ütles ta.

Pärnus ei suudeta Rendi hinnangul tervikut tagada ja iga ametnik selgitab ettevõtjale oma maitse kohaselt, mis tema arvates oleks õige.

“Hommiku tänav on suhteliselt kirju, aga võiks olla ühtlasem. Mis sellest muulist kasu on, kui see risustatakse harkjalgade ja muuga,” rääkis muinsuskaitse vaneminspektor.

Linnavalitsus vaidleb ja valmistub

Sel suvel tõotab uueks tänavakohvikute piirkonnaks kujuneda Hommiku ja Rüütli tänava ristmik, kus peale Georgi Rüütli apteegi puhvet ja Cocoloco terrassi tahavad avada. Küsimusega, milline hakkab selles kohas välja nägema linnapilt, oleks muinsuskaitseametnike arvates viimane aeg tegelda.

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõuniku Maria Murakas-Ollo sõnutsi on määruse vastuvõtmine takerdunud vaidluste pärast, kas hooajaliste müügikohtade kord on volikogu või linnavalitsuse pädevuses. Töö paremaks korraldamiseks kavatseb linnavalitsus anda suvekaubanduse taotluste otsustamise ruumilise planeerimise komisjonile, kus on ka muinsuskaitsespetsialist.

Rent ütles, et tegu on linnavalitsuse spetsialistiga ja muinsuskaitseameti esindaja ruumilise planeerimise komisjoni praegu ei kuulu.

Murakas-Ollo teatel hakkab ruumilise planeerimise komisjon ettevõtjate taotlusi arutama 18. aprillist ja ettevõtjad kutsutakse komisjoni koosolekule kohale. Küsimusele, miks alles 18. aprillist, vastas ta, et eelnev periood kulub komisjoni tööks ettevalmistuste tegemisele ja dokumentatsiooni ettevalmistamisele.

“18. aprilli ruumilise planeerimise komisjoni koosolek keskendubki vaid suvekaubandusele ja hooajalistele laiendustele,” teatas Murakas-Ollo.



Ahti Kukk, Bravo tegevjuht:

“Sel aastal pidi asi lihtsam olema, aga praegu pole küll midagi muutunud.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles