Eraisiku vaidlustus takistab Tartu–Sindi kõrgepingeliini rajamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgepingeliinid. Foto on illustratiivne.
Kõrgepingeliinid. Foto on illustratiivne. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eraisikut esindav advokaadibüroo Glikman & Partnerid teatas, et saavutas ringkonnakohtus määruse, mis eraisiku kaebuse alusel peatas tema kinnistule sundvalduse seadva korralduse täitmise, mille alusel plaanis Eesti põhivõrguettevõte Elering ehitada läbi kinnistu uue Tartu–Viljandi–Sindi kõrgepinge õhuliini.

Advokaadibüroo selgituste kohaselt andis ringkonnakohus määrusega esialgse õiguskaitse, mille esimese astme kohus jättis avalikele huvidele viidates rahuldamata. Ringkonnakohtu määrus on lõplik ega kuulu edasikaebamisele. Sisuline arutelu vaidlusaluse korralduse võimaliku tühistamise osas jätkub Tartu halduskohtus.

Advokaadibüroo teatel seati vaidlusaluse korraldusega eraisiku kinnistule omaniku nõusolekuta tähtajatu sundvaldus Eleringi kasuks. Korralduse kehtimajäämisel tekkinuks Eleringil võimalus ehitada kaebaja kinnistut läbiv uus õhuliin.

Ringkonnakohus peatas korralduse täitmise, sest sellises mahus projekti elluviimine võib tekitada olukorra, kus eraisikust kaebajale soodsa kohtuotsuse tegemisel oleks selle täitmine võimatu või raskendatud, kuivõrd juba ehitatud õhuliini lammutamine ei oleks otstarbekas tehtud kulutuste maksumuse tõttu. Samuti ei näinud ringkonnakohus tungivat avalikku huvi uue elektriliini ehitamiseks.

Ringkonnakohus leidis oma määruses ka seda, et tegemist ei ole ilmselgelt perspektiivitu kaebusega, arvestades korralduse vähest motiveeritust.

"Vallavalitsuse korraldusega on rikutud kaebaja õigusi heale haldusele, samuti ei ole võimaldatud teostada ärakuulamisõigust, mistõttu on rikutud haldusmenetluse seadust. Haldusakt on motiveerimata, oluliste kaalutlusvigadega ega ole proportsionaalne. Peale eeltoodu on vaidluse all kogu sundvalduse seadmise regulatsiooni põhiseaduspärasus, arvestades nii varasemat riigikohtu praktikat kui õiguskantsleri hiljutisi seisukohtasid," rääkis eraisikust kaebaja esindaja vandeadvokaat Risto Rüütel.

162 kilomeetri pikkuse Tartu–Viljandi–Sindi kõrgepingeliini rajamise ehitustööd algasid 2011. aasta veebruaris Tartu külje all Viljandi maantee ääres, märkis advokaadibüroo. Projekti kogumaksumuseks on varasema info alusel 47,2 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles