Pärnu valis linna aasta naise ja mehe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu aasta meheks valiti tänavu Andres Adamson.
Pärnu aasta meheks valiti tänavu Andres Adamson. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Ühiskondlike organisatsioonide esindajatest ja linnavalitsuse liikmetest koosnev komisjon tunnustas tänavu Pärnu aasta naise tiitliga Margo Orupõldu, aasta meheks valiti Andres Adamson.

Aasta meheks valitud kunstnik ja fotograaf Andres Adamson sõnas, et linnapea kõne, milles teda tiitlist teavitati, üllatas. "Imelik on," tunnistas Adamson, et ei ole jõudnud veel mõtestada, mida tiitel talle tähendab. Adamsoni sõnul oli esimene mõte, et millega ta selle küll ära teenis. "Ja järgmine mõte oli see, et ilmselt tuleks selle eest tunnustada hoopis minu ema, keda küll ei ole enam, aga ma arvan, et tal oleks hea meel seda kuulda," sõnas ta.
"Kindlasti on palju väärikamaid inimesi," jäi ta tiitli osas tagasihoidlikuks.

Adamson andis hiljuti Eesti Vabariigi juubeliks välja raamatu "Pärnu 100 kodukonda". Fotoraamatu väärtus kasvab ajas ja aastakümnete pärast on tegemist väärtusliku ajaloolise dokumendiga, mis näitab, kuidas elasid tavalised pärnakad.

Adamsoni on korduvalt auhinnatud Pärnumaa foto ülevaatenäitustel. Samuti on temalt fotosid ja joonistusi tellinud ajakirjad-ajalehed ja ta on illustreerinud raamatuid.

Tänavuse Pärnu aasta naise tunnustuse pälvis Margo Orupõld.
Tänavuse Pärnu aasta naise tunnustuse pälvis Margo Orupõld. Foto: Mailiis Ollino

Aasta naiseks valitud Margo Orupõld on avalikkusele tuntud eelkõige Pärnu naiste tugikeskuse juhatajana.

Orupõllu jutu järgi on lõppev aasta olnud sedavõrd pöörane, et ta imestab, miks ta meeste kategoorias ei võitnud.

Tähelepanu juhtimisks vägivallatsemisele pereringis on Pärnu naiste tugikeskus välja tulnud mitme ettevõtmisega. Samal ajal pole tegus aasta koormavaks kujunenud. “Endal peab põnev olema, siis tuleb tulemus iseenesest ja tore, kui seda märgatakse,” avaldas Orupõld.

Orupõld tunneb rõõmu, et leidub inimesi-organisatsioone, kes tema ideedega kaasa tulevad. “Mulle meeldib välja mõelda, ellu viia. Ma olen väga hea innustaja, sest mul on, keda innustada,” sõnas ta.

Margo Orupõllu jutu järgi on lõppev aasta olnud sedavõrd pöörane, et ta imestab, miks ta meeste kategoorias ei võitnud.

Orupõld möönab, et kui tal poleks meest, kes koeraga jalutamas käib ja eakat ema hooldab, ei saaks ta nii palju panustada. Samamoodi toetab teda kunstnikust tütar Flo Kasearu. “Peab olema perering ja sõpruskond," leidis ta.

Orupõld algatas juba 2009. aastal Pärnumaal naiste varjupaiga avamise ja käivitas lähisuhtevägivalla teema avalikkuse ette toomise kogukonnas.

2012. aastal moodustas Orupõld Pärnumaal tugigrupid lähisuhtevägivalla ohvritele. Ta Orupõld on hinnatud koolitaja lähisuhtevägivalla ohvritega tegelevate töötajate seas ja panustanud aastaid vägivalla ennetusse.

Tiitlid antakse üle 20. detsembril Pärnu meeri pidulikul vastuvõtul Ammende villas.

Tunnustuse eesmärk on väärtustada naisi ja mehi, kes lõppeva aasta jooksul on Pärnu linna arengule ja heaolule märkimisväärselt kaasa aidanud. Pärnu aasta mehe ja naise tiitliga kaasneb rändauhind, mille miniatuurne duplikaat jääb tiitlisaajale. Aasta meest ja naist on Pärnus valitud 1998. aastast.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles