Riigikohus vajas otsuse tegemiseks lisaaega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Viisitamm.
Mart Viisitamm. Foto: Ants Liigus

Riigikohus võttis Pärnu endise linnapea Mart Viisitamme (pildil) ja abilinnapea Simmo Saare süüasjas otsuse tegemiseks lisaaega.

“Arvestades asjaolu, et käesolevas kriminaalasjas möödub riigikohtu otsuse tegemise tähtaeg 13. mail ja juhindudes kriminaalmenetlusseadustikust, pikendab riigikohtu kriminaalkolleegium kohtuotsuse tegemise tähtaega 13. juunini,” seisab eile avaldatud riigikohtu määruses.

Reeglina langetab riigikohus kriminaalasjades otsuse 30 päeva jooksul pärast kaasuse arutamist.

Riigikohus arutab Viisitamme ja Saare süüasja nii prokuröri kui ka kaitsjate kassatsioonkaebuste alusel. Lääne ringkonnaprokurör Elle Keeman taotleb jätkuvalt Viisitamme ja Saare süüdimõistmist. Kohtualuste kaitsjad on vaidlustanud ringkonnakohtu lahendi kohtukulude väljamõistmise osas.

Tallinna ringkonnakohus mõistis mullu 14. detsembril avaldatud otsusega keskerakondlasest ekslinnapea Viisitamme ja Saare õigeks. Kohus leidis, et Viisitamme ja Saare süü ametitegevuse käigus teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises ei ole tõendatud ning Pärnu maakohtu süüdimõistev lahend tuleb tühistada. Ühtlasi mõistis ringkonnakohus riigilt Viisitamme kasuks välja 430 000 krooni õigusabikulude hüvitamiseks ning Saare kasuks samal põhjusel 320 000 krooni.

Riigil tuleb tasuda Saarele veel ka 20 400 krooni apellatsioonmenetluses valitud kaitsjale makstud tasu katteks.

Kolmandana kohtu all olnud ärimees Vello Kink saab ringkonnakohtu otsusel riigilt kaitsjatasu hüvitamiseks 65 434 krooni.

Sellega rahuldas teise astme kohus Saare apellatsioonkaebuse täies mahus, Viisitamme oma osaliselt, prokuröri kaebuse jättis aga rahuldamata.

Pärnu maakohtu süüdimõistva lahendi viisid ringkonnakohtusse nii Lääne ringkonnaprokurör Elle Keeman kui Viisitamme ja Saare kaitsjad.

Kui kohtualuste kaitsjad taotlesid oma klientide õigeksmõistmist, siis Keeman palus teise astme kohtul tunnistada Viisitamm, Saar ja ärimees Vello Kink süüdi ka kõigis nendes episoodides, milles Pärnu maakohus mehed õigeks mõistis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles