Hooletult hoitud gripiravimid tekitavad mürgistust

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Terviseamet teatab, et mürgistuste infoliinil on hakanud sagenema kõned, kus probleemiks külmetusravimitega seotud mürgistusjuhud.

Terviseamet annab teada, et kui tavaliselt on vanematel meeles ravimid lapse käeulatusest eemal hoida, siis olukorras, kus laps on haige või peres mitu­ haiget last, tulevad rohud kapist välja lastele lähemale. Vahel jäävad lapse käeulatusse vanema enda arstimidki.

“Isegi juhul, kui enesetunne on halb ja tead, et varsti on jälle vaja sama rohupudeli järele haarata, jätke meelde, et lapsed on kiired märkama ripakile jäetud asju ka siis, kui nad on haiged,” tuletavad meelde mürgistuste infoliini nõustajad.

Lapsele meenutavad tabletid kommi ja värvilised siirupid maitsevad magusalt. Teinekord soovib laps täiskasvanut matkida ja haarab pereliikmele antud ravimi ainu­üksi seepärast, et kellelegi teisele seda anti.

“Esineb juhtumeidki, kus lapsevanem ise manustab ravimit vales koguses või lausa vale ravimit,” märgib terviseamet.

Niisuguste juhtumite ärahoidmiseks tuleb ravim pärast manustamist kohe lapsekindlalt ära panna. “Lapsekindlalt” tähendab lukustatavat kappi, sest riiulist suudab kolmeaastane toolile ronides kõik ihaldusväärse kätte saada, suurematest lastest rääkimata. “Magusanäljas algklassilapse käsi võib pikemalt mõtlemata sirutuda ravimsiirupi järele ja kuumi nii-öelda gripiteesid ei oska­ laps alati päris ravimiks pidadagi,” vahendab amet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles