Piltuudis: Pärnumaa karud virguvad talveunest

Karl Hütt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talveunest ärganud karu Tõstamaal
Talveunest ärganud karu Tõstamaal Foto: Alo Tomson

Pärnumaal on märgatud esimesi talveunest ärganud karusid, üks neist ottidest luusis nädalavahetusel Tõstamaal Ermistu järvel.

Pühapäeva hommikul kella üheksa paiku märkas Ermistu järvel kalal olnud Alo Tomson, kes on nii kala- kui jahimees, talveunest ärganud mesikäppa, kes jalutas järvejääl. Tomsoni jutu järgi oli karu temast umbes kilomeetri kaugusel ja silmaga oli teda raske näha. "Märkasin teda tänu võimsa suurendusega kaamerale, 50kordse suurenduse pealt tegin pildi," selgitas mees, kelle hinnangul oli tegu täiskasvanud, kolme- kuni nelja-aastase isendiga. "Päris suur loom paistis olema iseenesest."

Pühapäeval Ermistu järvel märgatud mõmmik.
Pühapäeval Ermistu järvel märgatud mõmmik. Foto: Alo Tomson

Tomsoni sõnutsi räägivad kohalikud, et mõmmik pidigi käima Ermistu järve juures ja lõpuks mereni jalutama. "Ma kujutan ette, et ju ta läheb mere äärde toitu otsima: äkki on mõni hüljes randa jõudnud," arvas kalamees.

Karu käpajälg võrreldes inimese käega.
Karu käpajälg võrreldes inimese käega. Foto: Alo Tomson

Pärnumaa jahimeeste liidu tegevjuht Eero Nõmm tõdes, et Pärnumaal on karusid märgatud Tali, Tõstamaa ja Koonga jahipiirkonnas. Tema arvates ei saa tänavu midagi erakordset täheldada, sest esimesed karud ongi tavaliselt märtsis liikvele läinud. "Üldjuhul on need emad oma aastaste poegadega ja isakarud," täpsustas Nõmm. Ärkamise peapõhjus on tühjaks läinud kõht.

Sel kevadel on talveunest ärganud karu märgatud Saarde vallaski, kus 15. märtsil jäi Rauno Lensmendi rajakaamera pildile ott, kes fotosilma ees end tagakäppadele ajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles