Galerii: ärevuses abituriendid asusid eksameid õiendama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnumaa sajad abituriendid alustasid täna hommikul selle aasta riigieksamite sessiooni eesti keele eksamiga.

"Täna öösel ei saanud ma õieti magadagi," oli Pärnu ühisgümnaasiumi G3B klassi õpilane Kaisa Mumma kümmekond minutit enne eksami algust eksamiärevust tulvil. "Sellest sõltub ju, milliseks kujuneb minu tulevik."

Mumma arvas, et kui kell kukub ja eksam algab, kaob ärevus, sest eksamiks on õpitud ja harjutatud kuude kaupa.

Mumma klassiõde Kethlin Visas ütles, et temal ei ole eksamiärevust sees. Kõige rohkem muretses ta selle eksamiosa pärast, kus mõne kirjandusteose näidete põhjal tuleb vastata küsimusele. "Raamatuid on loetud, kuid alati ei pruugi sobiv näide meelde tulla," ütles ta.

Visase arvates on eesti keele eksam üks raskemaid. "Kõige lihtsam on matemaatikaeksam. Matemaatikas on valemid ja kui neid tead, siis on see aine lihtne," põhjendas ta.

Mõlemad neiud tahavad esimeselt eksamilt võimalikult kõrge hinde saada, et järgmisteks oleks positiivne märk maas. "Annan endast parima," lubas Mumma.

Eesti keele eksami maksimaalne punktisumma on 100. Nii Mumma kui Visas loodavad saada üle keskmise punktisaagi. Mõlemad kinnitasid kui ühest suust, et alla 60 punkti oleks ebaõnnestumine.

Ühisgümnaasiumis oli eesti keele eksamile registreerunud 100 õpilast. Homme, kui eksamit teevad need, kel eesti keel teine keel, tuleb koolimajja üheksa abiturienti.

Eesti keele eksamit teeb kokku 6772 gümnaasiumi- ja kutseõppeasutuse lõpetajat. Pärnu linnas teeb eksamit 424 õpilast ja maakonnas 111.

Tänane riigieksam on kaheosaline ning sellega mõõdetakse lugemis- ja kirjutamisoskust. Eksamitöös on neli varianti, millest õpilane valib ühe. Lugemisosa ülesanded tuginevad tekstidele, mis esindavad ilukirjandust, publitsistikat ja populaarteadust. Kirjutamisosas tuleb eksaminandil luua 400sõnaline arutlev kirjand ja see pealkirjastada.

Riigieksamite periood jätkub 4. mail inglise keele eksamiga ja lõpeb 25. mail matemaatikaeksamiga. Võõrkeele riigieksameid asendavad prantsuse, saksa ja vene keele rahvusvahelised eksamid toimuvad aprillist juunini.

Riigieksameid teeb tänavu kokku ligikaudu 10 000 õpilast.

Eksamite tulemused avalikustatakse 20. juuniks infosüsteemis EIS ja riigiportaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles