Galerii: legendaarse koolipapa Armas Kuldsepa auks avati kodukooli ees raamatukujuline pink

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

„Meil aiaäärne tänavas...“ laulis Pärnu Koidula gümnaasiumi koor Mari-Krõõt Fridolini juhendamisel, enne kui algas legendaarse koolipapa ja avaliku elu tegelase Armas Kuldsepa mälestuspingi avamine tema kodukooli ees, mis on aja ja olude muutudes Vanalinna põhikool.

„Tere tulemast Armas Kuldsepa mälestuspingi avamisele,“ ütles Iira Igasta kui Pärnu Vaasa seltsi esimees ja pärnulane neile arvukatele inimestele, kes olid tulnud austama ennast linna aja- ja koolilukku kirjutanud mehe panust ja teda meenutama. 

„Osa mäletab Kuldseppa kui õpetajat ja koolijuhti, teised kui sõprussilla ehitajat Eesti ja Soome vahel, kolmandad kui muhedat klubikaaslast ja lõviliikumise eestvedajat, neljandad kui head sõpra, viiendad kui pärnakat, kes valutas südant kodulinna probleemide pärast,“ rääkis Igasta.  

Kuldsepp oli Lydia Koidula nimelise Pärnu 2. keskkooli (nüüd Vanalinna põhikool) direktor aastatel 1969–1980 pensionile jäämiseni. Tema elutööst tegi ülevaate Koidula gümnaasiumi õppealajuhataja Ille Rohtlaan, kelle jutust selgus, et Haapsalus sündinud Kuldsepa kutsus Pärnusse polüglott Pent Nurmekund ja tollal noor võõrkeeleõpetaja alustas Koidula koolis tööd 1954. aastal. Hiljem kauaaegse direktorina seisis ta eelkõige kooli hea maine eest ja sisendas õpilastesse aktiivset eluhoiakut ning rõhutas õpetaja kui eeskuju andja tähtsust.

„Mälestuspingil on sümboolne tähendus, sest kool tähendab ka suhtlemist,“ mainis Rohtlaan, viidates paari meetri pikkusele tellisepruunile raamatukujulisele pingile, mis on nüüd koolimaja ees, et sellel saaksid jalga puhata jalutajad või toetuda lastele vastu tulnud vanemad. 

Kuldsepa omaaegne kolleeg, Vanalinna põhikooli õpetaja Malle Šalda meenutas direktori nõudlikkust, samal ajal suurt inimlikkust. 

Pärnu abilinnapea Marko Šorin arules selle üle, et kogukonda oma jälje jätnuid pole just palju, kuid koolipapa Kuldsepp on jätnud jälje temaga kokku puutunud inimeste hinge ja mõjutab jätkuvalt nende elu. 

Vanalinna põhikooli pere nimel esines Kaur Rasmus Tammelaan. 

Meenutusürituse tipphetk oli kuldse plaadi kinnitamine pingi seljatoele. Seda tegid Pentti Hakkarainen, Pärnu volikogu aseesimees ja Pärnu ingerisoomlaste kultuuriseltsi esimees Hillar Talvik ja Pärnu Lions-klubi president Rubo Kikerpill, keda assisteerisid Igasta ja Rohtlaan.  

Legendaarsele koolipapale tema kodukooli juurde mälestuspingi paigaldamise mõtte tegi teoks Pärnu Vaasa selts eesotsas Igastaga. Toeks olid Pärnu ingerisoomlaste kultuuriselts, Pärnu Soome selts, Pärnu Lions Club ja Koidula gümnaasiumi pere ning ligemale 30 annetajat, kelle nimi samas ette loeti. 

Meenutusüritus jätkus Pärnu ingerisoomlaste kultuuriseltsi kaunis aias.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles