Galerii: Pärnu filmifestivali punane vaip keriti avaõhtul lahti

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi kirurgi trompetihüüete saatel kerisid täna õhtul lastest žüriiliikmed Vanalinna põhikooli trepil lahti 32. Pärnu filmifestivali punase vaiba. Esimesena astusid seda mööda festivalipaleesse dokumentaalfilmide autorid ja peategelased.

Festivali pealik Mark Soosaar kutsus seejärel filmitegijad aulas rahva ette ja uuris lastefilmide žüriisse palutud tüdrukutelt, mida nemad filmi puhul kõige enam hindavad.

Tänasest laupäevani ETV ekraanil õhtuti näidatavad linateosed on vaid väike osa kõigist neist filmidest, mida lähinädalal Pärnus näeb.

Kui televaatajate abiga selgitatakse välja, kes võidab tänavuse Eesti rahva auhinna, siis Pärnus toimetab sel nädalal mitu rahvusvahelist žüriid ja filme hinnatakse seitsmes kategoorias.

Peažüriisse kuuluvad Mark Aitken, Riho Västrik, Reeli Reinaus, Ruta Ronja Pakalne ja Piibe Kolka. Nemad peavad välja valima parima lühifilmi, portreefilmi, teadusliku jäädvustuse, parima filmi põlisrahva ellujäämisest ja sellegi, milline festivalifilm on parim kunstiline saavutus ja väärib festivali Suurt Auhinda.

Eesti uutest dokumentaalfilmidest selgitavad parima Ulla Boje Rasmussen (Taani), Žanete Skarule (Läti), Anastasiia Starozhytska (Ukraina) ja Israel Bañuelos (Mehhiko).

Lastefilme hindavad Pärnumaa lapsed Kai Leas, Elsa-Lydia Virta, Martiina Tõnts, Marleen Safonov, Reya Soontalu, Joosep Käär ja Mairon-Daniel Murulaid.

Võitjad selguvad auhinnaööl: laupäeva hilisõhtul või pühapäeva esimestel tundidel.

Filmid linastuvad kogu nädala vältel Vanalinna põhikoolis, uue kunsti muuseumis ja Pärnu haiglas. Kõik seansid on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles