Uus juht püüab volikokku rahu tuua

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra vallavolikogu juhtima valitud Kaido Madisson peab järgmist istungit juhatama juba teisipäeval.
Vändra vallavolikogu juhtima valitud Kaido Madisson peab järgmist istungit juhatama juba teisipäeval. Foto: Ants Liigus

Vändra valla valimiskomisjonil on viimastel nädalatel tulnud tavatult palju kordi kokku tulla, sest Kaisma-Vändra valimisliidu liikmed on üksteise järel loobunud oma kohast vallavolikogus või otsustanud oma liikmelisuse kolmeks kuuks peatada.

Pärast seda, kui Vassili Padumäe otsustas mais volikogu esimehe kohalt ja volikogustki välja astuda ning volikogu aseesimees Marika Kruusmaa peatas oma liikmelisuse volikogus minimaalselt kolmeks kuuks, on valla valimiskomisjonil olnud tegemist neile asendajate leidmisega.

Tagatipuks otsustas oma liikmelisuse volikogus kolmeks kuuks peatada kolmas inimene samast valimisliidust – Lev Kuzmin. Kaisma-Vändra liidul üldse kolm kohta 15-liikmelises Vändra vallavolikogus ongi.

Volikogust taandumise peapõhjusena mainis Padumäe Vändra vallavolikogus hääletuse tulemusel napilt vastu võetud otsust keelduda Tootsiga ühinemise suhtes läbi rääkimast.

Nimekirja alusel kinnitas valimiskomisjon esmalt Kruusmaa ajutiseks asendajaks Aldo Pitsneri ja Padumäe asemel alaliseks volikogu liikmeks Anne Kivikase. Pitsner oli tulekuga nõus, kuid Kivikas loobus. Kivikase asemele nõustus seejärel alaliselt volikokku tulema Ingrid Sillaste.

Kuzmini asemel pääses nimekirja järjekorras volikokku ajutiseks asendusliikmeks Valli Metsoja, kes omakorda peatas oma volitused kolmeks kuuks. Metsoja asemel pidanuks seejärel ajutiselt volikogus olema Tauno Kond, kes aga samamoodi kui Padumäe loobus oma kohast volikogus lõplikult.

Kolmapäeva pärastlõunal tuli valla valimiskomisjon uuesti kokku ja kinnitas Kondi asemel ajutiseks volikogu liikmeks Pille Pärna. Pole teada, kas Pärna nõustub asendajaks jääma.

Vallavalitsuse liikme kohalt astus tagasi Selma Ustav ja tema asemel on seal nüüd valla sotsiaalnõunik Lembi Uulimaa, kes ei kuulu ühessegi valimisliitu.

Ustavil on nüüd võimalus taastada oma volitused volikogus, kuid selleks peab ta esitama vastava avalduse, mida ta polnud vähemalt valimiskomisjoni kokkutuleku ajaks veel teinud.

Peale Ustavi on Kaisma-Vändra liidu nimekirjast järele jäänud ainult Kristi Aabo.

Vändra valla valimiskomisjoni esimees Aili Laprik kinnitas, et kui kõnealuse valimisliidu nimekirjast saavadki nimed otsa, ei too see kaasa volikogu laialisaatmisohtu ega erakorralisi valimisi, vaid sel juhul kutsutakse volikokku asendusliikmed ülevallalise nimekirja lisamandaatide alusel ja 15 kohta saab volikogus kindlasti täidetud.

Teisipäeva pärastlõunal toimus Vändra vallavolikogu erakorraline istung, kus valiti volikogu esimeheks teist korda Kaido Madisson valimisliidust Üheskoos.

Madisson valiti Padumäe asemele ka revisjonikomisjoni. Volikogu aseesimehe valimine lükati järgmisele korralisele istungile 21. juunil.

Padumäe oli Vändra vallavolikogu esimees viimase poolaasta, ka enne seda juhtis volikogu Madisson. Nagu Padumäe otsustas Madissongi toona ise tagasi astuda, kuid jäi volikokku edasi.

Valimisliitu Üheskoos kuuluvale Madissonile tegi uuesti ettepaneku vallavanemaga seotud valimisliit Kodukant.

“Ausalt öeldes ei tea ma isegi täpset vastust, meil on see olukord nii segane,” lausus Madisson esimese hooga küsimuse peale, miks ta otsustas uuesti proovida. Kuid märkis siis, et on saanud eelmisest korrast kogemusi ja soovib volikogus uuesti ja senisest rahumeelsemalt tasakaalu looma hakata. “Üritan olla vahelüli, kes pooled kokku sobitaks,” kostis vastne volikogu juht.

Madissoni arvates on läbisaamise volikogus sassi ajanud kahed isiklikud suhted, millest üheks on Andres Tamme ja perekond Metsojade isiklikult tasandilt Kaisma valla ajast välja kasvanud probleemid, ja teine vastasseis kujunes välja pärast viimaseid valimisi volikokku pääsenud Andres Sõnajala ja vallavanem Peeter Reimanni vahel.

Mullu vallavanema vastu umbusalduse eestvedajaks olnud ja Vändra alevivalitsuses töötav Sõnajalg hoiab Metsojade ja Kaisma-Vändra liidu poole, üksi Keskerakonna nimekirjas volikokku pääsenud Kaisma ettevõtja Tamm aga vallavanema valimisliidu poole. Lisandunud on ümbruskonna omavalitsuste ühinemistemaatika probleemid, kus volikogu liikmed on eriarvamustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles