Oht euro kohal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia valitsusjuht Silvio Berlusconi vaatab, et midagi nägemata ei jääks.
Itaalia valitsusjuht Silvio Berlusconi vaatab, et midagi nägemata ei jääks. Foto: Reuters

Rahandusturud reageerisid nädala algul Euroopa võlakriisile närviliselt.

Teisipäeval kohtusid ELi juhid, et arutada tekkinud olukorra levimise tõkestamist euroala kolmandasse suuremasse majandusse Itaaliasse ja edasi Hispaaniasse. Kui need kaks riiki peaksid varisema, siis abifondides olevast rahast enam ei jätku, et neid aidata.

Ühisraha kriis süveneb, suurt rahutust on tekitanud olukord, et Itaalia vajab euroala riikide abi.

Võlaolukord Euroopas ja USAs on viimastel päevadel avaldanud börsidele oma mõju.

Stockholmi börsi aktsiate väärtus on paari päevaga langenud nelja protsendi võrra. Suurenenud võlarahutus on pannud börsid kõikuma.

Peale Kreeka raskuste on Itaalia sattumine niisama täbarasse olukorda rahandusringkondadele halb uudis.

Rootsi ajakirjanduse arvates on Euroopa kaotanud kontrolli eurokriisi üle. Üha raskem on saavutada kokkuleppeid. Euroopat ootab ees olukord, mis on võrreldav Lehman Brothersi krahhiga USAs.

Itaalia eelarveprobleemid on oluliselt kahjustanud usaldust euro vastu, mis on sattunud ohtlikku olukorda.

Rootsi kolme suurima panga peaökonomistid hoiatasid eile koostatud rahvusvahelises rahandusanalüüsis, et euro võib rahana lakata olemast.

Läbirääkimised USA eelarve osas katkesid üleeile, kui president Barack Obama protestiks lahkus läbirääkimistelt, mille eesmärk oli leida lahendus USA suurele eelarvepuudujäägile.

Kõik ei ole Euroopas siiski veel kadunud. Reitinguagentuur Fitch kinnitas Itaalia riigireitingu tasemel AA- ja jättis selle väljavaate stabiilseks.

Analüütikute arvates peaks täna saama Itaalia senati alamkojas lõpliku heakskiidu eelarvekava, mis järgmisel kolmel aastal näeb ette kokku 48 miljardit eurot kärpeid.

Praegu 3,9 protsendi juures püsiv Itaalia riigieelarve puudujääk peab 2014. aastaks jõudma nulli.

Euroopa ajakirjandus on viimastel päevadel nõudnud riikidelt euro päästmiseks karmide abinõude rakendamist. Muuhulgas tähendaks see tunnistamist, et Kreeka on pankrotis ja sinna raha kühveldamisest pole enam kasu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles