Saksamaa Punase Risti noored osalesid õppustel

Barbara Lehtna
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markus Bethien, Benjamin Janic ja Marys Toomse on Punase Risti töös osalenud aastaid, Janici sõnutsi on see rohkem elustiil kui töö.
Markus Bethien, Benjamin Janic ja Marys Toomse on Punase Risti töös osalenud aastaid, Janici sõnutsi on see rohkem elustiil kui töö. Foto: Ardi Truija

5.–7. augustini Reiu puhketalus toimunud Eesti Punase Risti Pärnumaa seltsi päästekoolitusel osalesid teiste seas Punase Risti noored Saksamaalt.

Punase Risti Pärnumaa seltsi sekretär Hiie Lainela rääkis, et Saksa noored olid Eesti Punase Risti noortel külas juba teist korda ja täpselt nii mitu korda on Eesti noored Saksamaalgi käinud.

Koos omandati uusi oskusi ja jagati teadmisi humanitaarabi eri valdkondade kohta. Seekordsel õppusel tutvuti demineerija Eimar Tähe juhendamisel lõhkeseadeldiste ja pinnaltpäästega.

Riikidevaheline koostöö

Schleswig-Holsteini rühm viibis Eestis nädala, mille jooksul jõuti külastada Haapsalut ja Saaremaad, neli päeva veetsid sakslased Pärnumaal. “See on rahvusvaheline koostöö ja noortele väga huvitav: nad saavad teada, mida teeb Punane Rist Eestis ja mida teevad sakslased,” selgitas Lainela.

Koolitustevälisest ajast võttis olulise osa Saksa sõjahaudade külastamine. Saaremaale on maetud üle 3000 Saksa sõduri, osa langenuid on maetud Pärnu. Kuna ajalugu on kalmistutel silmnähtav, oli kalmistutel käimine Saksa noortele Lainela sõnutsi väga tähtis.

Saksamaa Punase Risti noorterühmade juhi Markus Bethieni sõnutsi käisid nad Eestis esimest korda 2009. aastal ja Eesti meeldib neile sellest ajast saati. “Üks suur erinevus meie ja teie tegevuse vahel on see, et meie alustame noorte harimist juba kuue kuni seitsme aasta vanuselt ja kasvatame neid, kuni nad saavad 27,” rääkis Bethien.

Saksa noored teavad rohkem

Palju tähelepanu pööratakse Saksamaal kooli- ja lasteaialaste õpetamisele, kuna noores eas on inimene teadmistele palju vastuvõtlikum kui hiljem. Üldiselt aga toetub kahe riigi Punase Risti tegevus samadele põhimõtetele: kõige olulisem on esmaabi andmine avalikel üritustel ja kaduma läinud inimeste otsimine.

Saaremaa seltsi noorterühma liige Marys Toomse, kes oli sakslaste saatja kogu nädala vältel, rääkis, et tegelikult on Saksamaa ja Eesti Punase Risti seltside vahel erinevusi rohkem.

Saksamaal on Punane Rist ja kiirabi üks ja seesama organisatsioon, meil tegutsevad nad eraldi. Mõnikord hirmutavat seegi, kui palju Saksa noored teavad, ka väljaõpe olevat sakslastel terviklikum. “Neil on hoopis teised meetodid, suhtlemisel on palju suurem kaal,” nentis Toomse.

Saksamaa Punase Risti noorterühmade aseesimehe Benjamin Janici sõnutsi on Eesti ja eriti Pärnumaa Seltsi puhul positiivne see, et palju räägitakse aidsist ja HI-viirusest. “Päeval kuuldud loengud tekitasid noorte seas õhtul elava arutelu, seda oli väga meeldiv kuulata,” avaldas Janic.

Saksamaa ja Eesti Punase Risti koostöö sai alguse aastaid tagasi ja on koostööprojektide kujul vilja kandnud neli aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles