Noored töötajad on altid tööõnnetusse sattuma

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remonditavate majade juures näeb pahatihti tellingutel ja katusel turvarakmeteta töömehi, paraku on see üks sagedasim tööõnnetuste põhjus. Pilt on illustratiivne.
Remonditavate majade juures näeb pahatihti tellingutel ja katusel turvarakmeteta töömehi, paraku on see üks sagedasim tööõnnetuste põhjus. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Käesoleval aastal Pärnumaal tööinspektsioonile teadaolevast 135 tööõnnetusest 25 juhtus inimestega, kel vanust 18–24 aastat. Kõige sagedamini tuli noorte töölistega õnnetusi ette puidutööstustes ja toitlustuskohtades.

Nimetatud veerandsajast tööõnnetusest kuus olid paraku raskete tagajärgedega, tõdes tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor Leevi Pääbo.

Kas noortel on suurem tõenäosus tööõnnetusse sattuda?

Kogu Euroopas on 1824aastastel 50 protsenti suurem tõenäosus sattuda tööõnnetusse kui vanematel töötajatel. Samuti on noortel suurem risk haigestuda kutsehaigustesse.

Miks nii?

Tööõnnetusi ja haigestumisi kutsehaigustesse põhjustavad uus töökoht ja tööülesanded, oskamatus ja kogenematus pöörata tähelepanu ohtudele, millega nad tööl kokku puutuvad.

Samuti ei ole noored teatud tööde tegemiseks füüsiliselt või vaimselt küpsed, neil ei piisa oskusi, puudub väljaõpe või on nad väljaõppel omandanud ohtlikud töövõtted vanematelt kaastöötajatelt.

Tihtipeale ei ole noorele selgitatud tema kohustusi, õigusi ega vastutust töötajana. Noored ei tea, kellelt peaks abi küsima tööl kujunenud probleemide lahendamiseks.

Millised on kõige tüüpilisemad õnnetused noortega?

Ehituses on levinumad noori ohustavad riskid kukkumine kõrgusest, varingud, elektrilöögid ja kemikaalid. Transpordis aga vigastused transpordivahenditelt ja sundasendid.

Tööstuses ja põllumajanduses võib saada vigastuse masinatelt ja seadmetelt. Põllumajanduses on juhtunud õnnetusi raskuste käsitsi teisaldamisel ja loomade ettearvamatu käitumise tõttu.


Mida tööandjad valesti teevad, et noored õnnetustesse satuvad?

Võib juhtuda, et tööandjad unustavad arvestada noorte töötajate tundlikkusega, tagades küll väljaõppe, juhendamise ja vajalikud kaitsevahendid, kuid annavad neile tööülesandeid, mis ei ole noortele jõukohased. Või ei ole väljaõpe küllaldane.

Samuti on vanemad töötajad andnud halba eeskuju, kui nad tööülesannete täitmisel rikuvad tööohutusnõudeid.

Pärast teoreetiliste teadmiste omandamist õpetab noort kõige paremini töö vilunud kohusetundliku töötaja juhendamisel.

Tööandjad, haridustöötajad, tööohutuse ja töötervishoiu töötajad, poliitikakujundajad ja noored ise – kõikidel on kohustus tagada noorte ohutus ja tervis töökohal.

Kust saaksid huvilised teema kohta teadmisi?

Noortele töötajatele on abimaterjale töötervishoiu ja tööohutusalase teabe saamiseks tööinspektsiooni kodulehel www.ti.ee: “Töötervishoiu ja tööohutuse korraldus ettevõttes”, “Noored töötajad”.

Samuti on kodulehel Eesti Vabariigis kehtivad õigusaktid, kus on noorte õigused ja kohustused. Töötervishoiu ja tööohutuse seadus; töökeskkonna ohutegurite ja tööde loetelu, mille puhul alaealise töötamine on keelatud; alaealisele lubatud kerged tööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles