Juhid ootavad talverehvidega lumeni

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi homsest võivad autodel olla all naastrehvid, ei kiirusta autojuhid suvekumme talve omade vastu enne lumetulekut vahetama. Maanteeamet esimese musta jää tekkides rehve vahetama minna ei soovita.
Kuigi homsest võivad autodel olla all naastrehvid, ei kiirusta autojuhid suvekumme talve omade vastu enne lumetulekut vahetama. Maanteeamet esimese musta jää tekkides rehve vahetama minna ei soovita. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi prognoosi kohaselt peavad autojuhid sel nädalavahetusel olema valmis musta jää tekkeks, sest homme öösel võib õhutemperatuur langeda miinus kolme kraadini.

Eestis võib naastrehve sõidukil kasutada alates homsest ehk 15. oktoobrist kuni 31. märtsini. Erandina tohib talviste tee- ja ilmastikuolude korral naastrehvidega sõita 1. oktoobrist 30. aprillini. Kohustuslikuks muutub talverehvide kasutamine 1. detsembrist. Lamellrehvidega on lubatud liigelda aasta läbi.

Pärnu rehvivahetustöökodadest öeldi Pärnu Postimehele, et autoomanikud on juba asunud kulunud suverehve lamellide vastu vahetama, ent aktiivsemalt hakatakse rehvivahetusele mõtlema alles esimese lume tulles.

Kummimehe rehvivahetusest vastati, et töökojas käib kumme vahetamas 20–30 autot päevas ja eile oli töömeestel juba päris kiire. Järjekorrad pole küll veel võrreldavad esimese lume tulekul tekkiva rehvivahetuspaanikaga, aga igaks juhuks tasuvat praegugi aeg varem kinni panna.

Kummimehest soovitati autoomanikele, et kui raha nelja uue rehvi ostuks napib, tasub uued kummid panna, olenemata sõiduki veoskeemist, tagumistele ratastele.

Taunex Auto juhataja Tauno Suluste kinnitas, et rehvivahetuse hooaeg on täie hooga alanud ja rehvitöökodadel seisab ees kuus töörohket nädalat. “Rehvivahetusega kipub olema nii, et esmaspäev ja nädalalõpp on väga kiired, teisipäevast neljapäevani on rahulikum. Nii on see läbi aastate olnud,” sõnas ta.

Suluste lisas, et kuigi Taunex müüb praegu lamelle rohkem kui naastrehve, on viimasena mainitute müük tänu viimaste aastate lumerohketele talvedele kindlalt tõusuteel.

Amservi keskuse administraator Sirle Lõugas ütles, et Amservis käib praegu rehve vahetamas paar roolikeerajat päevas, needki lasevad oma sõidukile alla panna lamellid.

“Naastrehve pole praegu, kui asfalt väljas, mõtet alla panna. Üldjuhul ei ärka autoomanikud enne, kui lumi maas. Kevadel oli meil aga nii, et kui lumi teedelt ära sulas, lasid paljud juhid suvekummid alla panna. Siis tuli lumi uuesti maha ja sooviti rehvid tagasi vahetada,” kõneles Lõugas.

Et tõsisem rehvivahetus alles ootab oma aega, arvas ka Oscarrehvide Pärnu esinduse juhataja Meelis Graumann, kes sedastas, et suurt tungi ega tormi rehve vahetada tema täheldanud pole.

“Praegu tullakse ikka väga minimaalselt lamelle alla panema. Üleeile käis meilt selle sooviga läbi umbes neli–viis autoomanikku – peamiselt need, kelle masina suverehvid on läbi kulunud. Suurem osa autojuhte tuleb siis, kui esimene lumi nad ära ehmatab,” arvas Graumann.

Maanteeameti nõunik Villu Vane soovitaski autojuhtidel oodata pikemat külmaperioodi. “Esimese musta jääga ei ole kunagi mõtet kiirustada. Seda on vahel olnud juba oktoobri alguses. Seega, tormama ei peaks,” sõnas ta.

Küll soovitas Vane juhtidel end libeduse võimaluse mõttega harjutada ja vaadata rehvid kriitiliselt üle: ega neid ole vaja uuendada. “Liiga kulunud talverehvidest ei ole libedale sattumise puhul kasu,” tähendas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles