Sümboolne kepilöök avas Ameerika nädalad

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendatud jõududega Võistes toodetud maailmatasemega hokikepi taga löödi esimesed Ameerika nädalad Pärnus publiku juubelduste saatel avatuks.
Ühendatud jõududega Võistes toodetud maailmatasemega hokikepi taga löödi esimesed Ameerika nädalad Pärnus publiku juubelduste saatel avatuks. Foto: Urmas Luik

USA suursaadik Michael C. Polt avas koostööpartneritega tehtud sümboolse kepilöögiga eile Pärnu keskraamatukogus kuu lõpuni vältavad Ameerika nädalad.

Sümboolseks löögiks kingiti suursaadikule hokikepp Frontier Hockey OÜs, mida Polt külastas enne Ameerika nädalate sissejuhatamist.

”Igal Tallinnast kaugemal käimisel on meil mitu eesmärki. Saatkonna töötajatele oli teada, et Võistes asuv Frontier Hockey toodab hokikeppe isegi USA rahvuslikule jäähokiliigale. Ütlesin siis, et lähme neile külla ja vaatame ning see oli suurepärane külaskäik,” rääkis suursaadik Pärnu Postimehele.

Polt ei olnud kitsi hokikeppide tootja kiitmisel, nimetades seda näiteks eeskujulikust väikeettevõttest, mis on edukas ja loonud töökohti.

Polt tunnistas, et oskab küll uisutada, kuid hokit mänginud ei ole.

Arvukale valdavalt kooliealisele publikule ütles Pärnu linnapea Toomas Kivimägi Ameerika nädalaid avades, et mõneti sümboolsena on kaheks nädalaks Pärnusse ära mahtunud kõik USA 50 osariiki.

Kivimägi lisas, et paljudele eestlastele on Ameerika endiselt unelmate maa ja miks mitte sellega lähemalt tutvust teha.

Imbi-Ly Tasane ja Piia Karro Raeküla Vanakooli keskusest ütlesid, et Ameerika nädalate mõttest teostumiseni kulus täpselt aasta.

Suursaadik Polt õhutas pärnakaid osalema innovatsiooniauhinna konkursil, mis kestab 31. oktoobrini. Taotlusi esitama on oodatud kõik Eesti elanikud, ettevõtted ja organisatsioonid, kes on teinud innovaatikakoostööd USA partneritega. USA suursaatkond, Ameerika kaubanduskoda Eestis ja Balti Vabaduse Fond on konkursi võitjale pannud välja 10 000 eurot ja teisele kohale 5000 eurot.

Aasta ringi on võimalik kandideerida mitmesugustele stipendiumidele erialaseks täiendamiseks Ameerika Ühendriikides. Polt avaldas lootust, et Ameerika nädalate sündmused tekitavad pärnakates huvi sõita USAga vahetult tutvuma. Koostöö tunnustuseks kinkis Polt Raeküla Vanakooli keskusele videokaamera ning raamatukogule Kindle’i e-lugeri.

Pärnu Postimees küsis suursaadikult, kuidas täiskasvanud inimesel oleks tohutu infohulga puhul kõige lihtsam saada ülevaadet Ameerikast.

Michael C. Polt soovitas:

”Leidke endale internetist mõni USA suurleht ja alustage lugemist selle pühapäevanumbrist, et saada teada, millest ameeriklased kirjutavad ja loevad. Kasulikud on lehtedes ilmuvad raamatute ülevaated. Alati võib alustada Ameerika avastamist oma huvialast lähtudes, leides vastava ajakirja.

Otstarbekas on võtta kätte mõni hästi kirjutatud reisiraamat Ameerikast, mis on tohutu, 300 miljonist isiksusest koosnev mosaiik. Ameerikas on nii head kui halba, oleme teinud vigu ning täieliku pildi saamiseks tuleb pöörata tähelepanu ka negatiivsele.”

Ameerika nädalad toimuvad USA suursaatkonna, Pärnu linnavalitsuse, Raeküla Vanakooli keskuse ja Pärnu keskraamatukogu koostöös.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles