Kätte jõuab perseiidide tippaeg

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perseiide saab vaadata augustis.
Perseiide saab vaadata augustis. Foto: Mailiis Ollino

Nüüd, augusti esimesel poolel tasub ööpimeduses suunata pilk taevalaotusesse, et kaeda tähesadu, mille haripunkt on selle nädala lõpul.

Pärnu Pernova loodusmaja astronoomi Aarne Pauli kinnitusel on perseiidid ilmselt kõige tuntum tähesadu ja sel aastal saab meteoriidivoolust kindlasti aasta vaatemäng.

„Vaatlejad peaksid nägema ligikaudu 60–100 meteoori tunnis, kuid pole välistatud isegi 150–200. Maksimumhulk langevaid tähti on nähtav reedest esmaspäevani, kuid nad on selge ilma puhul vaadeldavad ka nädal enne ja pärast seda tippaega,” ütles Paul. „Kuu on õnneks seekord Päikese lähedal uue kuu faasis, mis tähendab, et Kuu ei sega vaatlemist.”

Komeet Swift-Tuttle on suurim objekt, mida teatakse Maast mitu korda mööda minevat, selle tuum on umbes 26 kilomeetrit lai. Viimati möödus see Maast 1992. aastal, järgmine kord alles aastal 2126. Siis on oodata Eestis täielikku päikesevarjutust. Ent seda komeeti ei saa unustada, sest Maa läbib igal aastal 17. juulist 24. augustini komeeditolmu pilve, luues nii tähesaju.

„Me näeme komeedipuru tükke soojenemas ja põlema süttimas, kui nad sisenevad Maa atmosfääri. Neid nimetatakse meteoorideks. Kui suurem tükk jõuab maapinnale, lõpetab ta meteoriidina,” seletas Paul. „Enamik meteooridest on selleks liiga väikesed: nad on umbes liivatera suurused ja põlevad ära.”

Tähesaju nägemise eeldus on selge ja pime taevas vaatluskohas. Tuleb lasta silmadel harjuda pimedusega ja olla kannatlikult paigal, vaadata kindlasse taevapiirkonda umbes 30 minutit ja mida kauem oodata, seda rohkem langevaid tähti näeb. „Näiteks tähendab tihedus 60–70 langevat tähte tunnis ligemale ühte meteoori minutis, sealhulgas vahelduvad nõrgad sähvatused suurte plahvatavate valguskeradega,” märkis Paul.

Pernova loodusmaja korraldab reede hilisõhtul traditsioonilise langevate tähtede loendamise aktsiooni. Et linnas oleks parem tähti imetleda, pimendatakse koostöös Pärnu linnavalitsusega reede õhtul mõneks ajaks murumütsiga maja ümbruses segavad tänavatuled.

Et perseiide paremini näha, tuleks Pauli sõnade järgi valida selline vaatluskoht, mis jääb võimalikult kaugele linnatuledest ja muudest valgusreostuse allikatest. „Esimesed viis kuni kümme minutit kulub silmade harjumiseks pimedusega. Vältida tuleks juhuslikku valgusreostust: autotulesid, taskulampe, välklampe, sest need kõik viivad silmad meteooride avastamiseks sobimatusse olekusse,” selgitas astronoom. „Soovitan minna metsavahele, kuid lagendikudki annavad suurema taevaulatuse.”

Vaatluse aeg algab 23–23.30 paiku, kui taevas hakkab pimenema ja silmata võib esimesi tähti. Jälgimisperiood kestab öösel kella kahe–kolmeni, kui taevalaotus läheb jälle heledaks.

Pauli õpetuse kohaselt tasub sisse võtta mugav asend ehk olla kas pikali või lamamistoolis, riietuda soojalt ja olla selles poosis 20–30minutiste sessioonide kaupa.

Ilmakaartest on soosituim põhi, kuid tähti lendab igas suunas. „Tähtis on jääda kindlaks oma vaatesuunale, mitte pöörata pead,” märkis Paul.

Pernova loodusmaja astronoomi ütlust mööda on tähesadu mõnus jälgida seltskonnaga: jaotada taevas sektoriteks ja pidada arvet, kui palju iga tiim tähti avastas. „Midagi pole lahti, kui taevas on osaliselt pilvedega kaetud, pilvedegi vahelt kihutab kindlasti mõni langev täht,” lisas Paul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles