Tamba külas pole riiki vaja kaitsta ehk Kuidas keelatud tuulikud seaduslikuks tehti (9)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsevägi ütleb, et Tamba tuulikud pärsivad riigikaitset, kuid huvitaval kombel ei ole riigil võimalik enam olukorda muuta.
Kaitsevägi ütleb, et Tamba tuulikud pärsivad riigikaitset, kuid huvitaval kombel ei ole riigil võimalik enam olukorda muuta. Foto: Urmas Luik

Kuigi kaitsevägi on korduvalt kinnitanud, et Tamba küla tuulikud vähendavad lähedal asuva õhuseireradari töövõimet, kuulutas Lääneranna vald ehitised seaduslikuks. Tuleb välja, et kaitseministeeriumi vastuseisust, riigikaitse- ja NATO nõuetest ei piisa tuulikute peatamiseks.

Eesti on NATOga liitudes võtnud endale kohustuse tagada NATO nõuetele vastav radarkate. Elektrituulikute taha jääb pime- ja varjuala, kus tuvastustõenäosus ei pruugi olla nõutud tasemel.
-major Mati Kuppar

Läänerannas, kunagises Varbla vallas on juba aastaid püsti tuulikud, mida tänapäeval ei saaks ehitada mingi valemiga: ehitiste vastu on nii kohalikud elanikud kui kaitseministeerium.

Viimasena mainitu pole kunagi kooskõlastanud vastavaid dokumente, näiteks ehituslube. Kuid kuna omaaegne Varbla vald lasi ehitus­lubadel sellest hoolimata juba ­ammu jõustuda ja ministeerium ­seda õigel ajal ei märganud, on nüüd hilja protestida.

Hiljem valminud kaitseväe analüüsis on selgunud, et mõlemad Tamba elektrituulikud jäävad õhuseireradari lähialasse ja vähendavad radari töövõimet. Analüüsi järgi ei tohiks elektrituulikute kõrgus ületada 40 meetrit maapinnast, ent koos labadega on need 150meetrised.

“Eesti on NATOga liitudes võtnud endale kohustuse tagada NATO nõuetele vastav radarkate. Elektrituulikute taha jääb pime- ja varjuala, kus tuvastustõenäosus ei pruugi olla nõutud tasemel,” selgitas kaitseministeeriumi planeerimise ja töövõime tagamise nõunik major Mati Kuppar tunamullu.

Seni olid tuulikud püsinud ebaseaduslikuna, sest nende kohta oli olemas kogu vajalik dokumentatsioon, kuid kasutusluba veel puudus. See muutus mõni kuu tagasi, kui Lääneranna vald otsustas kasutusload väljastada.

Vald käitus igati loogiliselt: vastu­pidine otsus oleks ehk kaasa toonud tuulikute sunniviisilise lammutamise, misjärel võinuks juba tuulikute omanik kahju vallalt sisse nõuda. Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) on nimetatud ehitiste rajamist toetanud näiteks 7,4 miljoni euroga.

Ministeerium ei saanud valda peatada, sest seadus ei anna kaitseministeeriumile kasutuslubade menetlemisel sõnaõigust. Kaitseministeeriumi pressiesindaja Andres Sang selgitas, et ministeerium saanuks keelata tuulikud detailplaneeringu või ehitusloa menetluses, aga need menetlused on ammu läbi, seega olid riigi käed seotud.

Tuulikud tekitavad peavalu naabrilegi. Vuhisevate tiivikute kõrval elavale Arne Albergile mõisteti mais välja hüvitis umbes üheksakuise perioodi eest, mil tuulikud töötasid valla tegevusetuse tõttu kasutusloata. Soliidses eas mees pidi sel perioodil taluma enda hinnangul tugevat müra ja kuigi pole tõestatud, et müratase ületas norme, ei olnud seda mõõdetud, väitmaks vastupidist.

Lääneranna valla arendusjuht Margus Källe selgitas, et kasutus­lubade korralduse vaidlustas halduskohtus seekordki eraisik, kuid praeguse seisuga load kehtivad.

“Praegu on Tamba tuulikutel kehtivad kasutusload ja saame öelda, et tuulikuid kasutatakse õiguslikul alusel,” kinnitas Källe.

Kaitseministeeriumi nõuetest on üle astutud mujalgi Eestis, näiteks Ida-Virumaal Aidus väljastas tuulepargi ehitusload Lüganuse vallavalitsus, kuigi sealgi võivad tuulikud radari tööd segada. Virumaal vaieldakse tekkinud olukorra üle kohtus, ent erinevalt Tambast pole seal tuulikud püsti ja protsessi annab veel peatada.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles