Galerii: hoidiselaadal võistlesid seened, moos ja mesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Räämal Pärnu aianduse ja mesinduse seltsi õuel käsitöö- ja hoidiselaadal valiti parimaid koduseid hoidiseid, küpsetisi ja uudistada sai käsitöömeistrite näputööd.

Lettidelt võis leida kuivatatud mustikaid, tatramett, alpaka- ja koeravillast kindaid ning koduseid leiva- ja saiapätse.

Laadakauba pakkujate seas oli 26 aastat tagasi aianduse ja mesinduse seltsi majas kursustel korvipunumise selgeks õppinud Tiiu Lensment.

Lensment punub talve jooksul sadakond korvi, mille kingib ära või mida käib laatadel pakkumas. „Korvide punumine on mulle kui sõltuvus,” tõdes usin käsitööline. „Mõnele meeldib kududa, mulle korve punuda.”

Lensmendi jutu järgi kulub suuremate korvide meisterdamiseks paar päeva. Pajuvõsa, kus korvivalmistamise materjal kasvab, leiab naise jutu järgi igalt poolt, ainult mine ja korja.

Aastate jooksul on korvipunuja saanud igasuguseid vajalikke nippe. „Kui ma alustasin, olid mu korvid nagu kurepesad,” naeris ta. „Nüüd oskan vaadata, milliseid vitsu valida, kuidas neid keeta.”

Käsitööhuviline proua teab, et näiteks tumedust saab juurde pikema keetmisega. „Naabritele ainult ei meeldi, kui seda kodus teen, sest siis on trepikohas mõrkjas lõhn,” seletas ta. „Proovin keeta aiamaal või rõdul.”

Hoidisevõistlusel hinnati moose, seeneseljanka põhja, mesinike mett ja kuivatatud kirssegi.

Pärnu aianduse ja mesinduse seltsi juhataja Terje Ojaste arvas, et esimese hoidise- ja käsitöölaadaga võib igati rahule jääda, sest pikka aega on seltsi tegevus varjusurmas olnud ja uute tegijate esimesel suuremal üritusel toodi välja põnevat kaupa ning üles said astuda seltsi lauljad-tantsijad-pillimängijad.

Sügise poole kavatseb selts põhjalikult ette võtta mardikommete uurimise, uuel aastal tahetakse väärikalt tähistada seltsi 95. aastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles