Vabatahtlikud päästjad korjavad allkirju ilutulestiku maksustamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutulestik. Foto on illustreeriv.
Ilutulestik. Foto on illustreeriv. Foto: Mailiis Ollino

Päästeliit alustas allkirjade kogumist ettepanekule, mille kohaselt  vabatahtlike päästjate toetuseks võiks kehtestada ilutulestiku suhtes luksusmaksu.

„Teeme riigikogule ettepaneku, et kehtestame luksusmaksu ilutulestikule, millega kindlustame, et igalt pürotehnikale kulutatud eurolt läheb vabatahtlike päästjate toetuseks kindel protsent,” seisab leheküljel Rahvaalgatus.ee avaldatud petitsioonis. „Me kindlasti ei väida, et ilutulestik oleks selgelt tajutav tuleõnnetuste põhjus, kuid ennekõike on tegemist luksuskaubaga, mille aastavahetusel, jaanipäeval, pulmades, sünni- ja muudel tähtpäevadel taevasse tulistamine on paratamatult ohuallikas, mille tagajärgedega peavad lõpuks tegelema ka vabatahtlikud päästjad.

Meil ei ole praegu kalkulatsiooni, kui suur see ilutulestiku luksusmaks võiks olla, kuid me soovime algatada ennekõike arutelu, et tajuda ühiskonna üldist hinnangut, kas selline luksuskauba maksustamine on võimalus, millega saab vaakumist päästa vabatahtlike päästjate rahastamise ja seeläbi anda olulise panuse kogu ühiskonna turvalisemaks muutmisesse.”

Üleskutsele on allkirja andnud üle 100 inimese.

Päästeliidu üleskutses märgitakse, et palav suvi tõi teravalt esile vabatahtlikke päästjaid koondava päästeliidu juba aasta tagasi sõnastatud probleemi. Riigi ligemale kahe miljoni euro suurusest iga-aastasest toetusest ei piisa, et vabatahtlikud suudaksid uuendada oma masinaparki, rääkimata komandode renoveerimisest või uute ehitamisest.

„Vabatahtliku pääste võimekuse tõstmine eeldab märksa suuremaid investeeringuid – kokku kuni kaheksa miljonit eurot aastas, mille puhul ei oota päästeliit aga niivõrd riigi abi, vaid soovib Eestis juurutada Euroopas levinud tava, kus vabatahtlikku päästet toetavad ennekõike inimesed ja ettevõtted annetuste ja toetustega ning kohalikud kogukonnad ja omavalitsused,” seisab pöördumises.

Ilutulestiku maksustamise idee käidi välja tänavusel arvamusfestivalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles