Geenivaramu ootab aasta lõpuni oma panust andma

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kesklinnas Port Artur 2s Apotheka apteegis saab aasta lõpuni anda geenivaramusse oma geeniproovi, mille põhjal valmib inimese geenikaart, mis võimaldab hinnata personaalseid pärilikke haigusriske ja ravimite sobivust.
Pärnu kesklinnas Port Artur 2s Apotheka apteegis saab aasta lõpuni anda geenivaramusse oma geeniproovi, mille põhjal valmib inimese geenikaart, mis võimaldab hinnata personaalseid pärilikke haigusriske ja ravimite sobivust. Foto: Urmas Luik

Pärnu kesklinnas Port Artur 2s Apotheka apteegis saab aasta lõpuni anda geenivaramusse oma geeniproovi, mille põhjal valmib inimese geenikaart, mis võimaldab hinnata personaalseid pärilikke haigusriske ja ravimite sobivust.

“Meil on selle üle ainult hea meel, et saame anda hoogu personaalmeditsiini arendamisele Eestis. Apteegid paiknevad tihti suure külastatavusega kaubanduskeskustes, kus on mugav oma muude toimetuste kõrvalt apteegistki läbi lipsata. Seetõttu otsustasime proovide kogumist apteekides jätkata aasta lõpuni. Samuti lisasime apteeke, kus saab geenidoonoriks hakata,” rääkis Apotheka esindaja Mari Krass BNSile. 

Geenidoonoriks saamisel võetakse kuus milliliitrit veeniverd. Vereproovid viiakse geenivaramu laborisse Tartus, kus tehakse kõigi uute doonorite andmete genotüpiseerimise analüüs. Teisisõnu saavad nad endale personaalse geenikaardi. 

Genotüpiseerimine tähendab geenianalüüsi teostamist kogu inimese genoomis ehk DNAs: määratakse 640 000 üksikut nukleotiidi, mis kõige sagedamini inimeseti erinevad. Geenikaardi alusel saab hinnata personaalseid pärilikke haigusriske ja ravimite sobivust.

Geeniproovi saab anda apteegis esmaspäevast reedeni 16–19 ja laupäeviti 11–16. Aega broneerida ei ole vaja.

Enne geeniproovi andmist tuleb registreeruda geenidoonoriks, seda saab teha nii varem internetis aadressil www.geenidoonor.ee kui apteegis.

Vereproove koguvad peale Port Arturi apteegi SYNLABi Pärnu verevõtukeskus ja labor, samuti Qvalitasearstikeskus ja Pärnu haigla. Kaasa tuleb võtta ID-kaart. Geenidoonoriks saavad hakata kõik vähemalt 18aastased inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles