Rüütli plats sai uue nime (3)

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüütli plats kannab edaspidi Iseseisvuse väljaku nime.
Rüütli plats kannab edaspidi Iseseisvuse väljaku nime. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu linnavolikogu otsustas kesklinnas asuva Rüütli platsi ümber nimetada Iseseisvuse väljakuks. Otsus võeti vastu 19 poolthäälega, vastu oli kaheksa rahvaesindajat.

Volikogu Isamaa fraktsiooni esimehe Jaanus Põldmaa sõnutsi muudeti platsi nime, rõhutamaks koha ajaloolist tähendust. Väljaku vahetus naabruses asus ajalooline Endla teatri hoone, mille rõdult loeti 23. veebruaril 1918 esimest korda ette “Manifest Eestimaa rahvastele”. Selle sündmuse tähistamiseks on väljakule rajatud monument.

Rüütli plats kohanimena on kasutusel 1998. aastast. Kohanimenõukogu hinnangul ei ole selle kadumine suur kaotus, sest nime aluseks võetud ajaloolise Rüütli tänava nimi jääb alles. Küll aga on Iseseisvuse väljakuks nimetamine kohanimenõukogu arvates liiga pateetiline ja pompoosne.

Osa pärnakaid soovis Rüütli platsi nime säilitada. Nimevariantidena olid kõne all Vabariigi väljak, Manifesti väljak, Manifesti plats ja Vabaduse väljak.

Rüütli platsi ümbernimetamine Iseseisvuse väljakuks on kirjas Pärnu koalitsiooni­lepingus.

Kohanime muutmise otsus jõustub teatavakstegemisel. Otsust on võimalik vaidlustada 30 päeva jooksul, esitades vaid kohanimenõukogule haldusmenetluse seaduses sätestatud korras või kaebuse halduskohtule.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles