Kihnu kalurid toovad ­rahvuskala toidulauale

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Kihnu mereväravas tõstsid kohalikud kalurid eile hommikul räimekaste kakuamipaati.
Kihnu mereväravas tõstsid kohalikud kalurid eile hommikul räimekaste kakuamipaati. Foto: Urmas Luik

Kihnu mereväravas Suaru sadamas vinnasid rahvuskala laualetoojad eile hommikul räimekaste kakuamipaati, et minna merele saaki nõudma. Eesti rahva põline toitja, räim, kuulutati 2007. aastal rahvuskalaks, kuid kutseliste kalurite sõnutsi on selle hind kuulsusest hoolimata paigal seisnud juba kümmekond aastat, kuigi muud hinnad, diisliliiter ja püügivahendid kaasa arvatud, ronivad aina ülesmäge.

Välimuselt vanurieas Belarus popsus kaile ja tuulest parkunud ­nägudega mehed süvenesid Läänemere heeringa püügi ettevalmistustesse: vinnasid traktorikastist koha­liku disainiga mõrramärke, sebisid lappaja vahet ja olid napi jutuga.

Kihnu abivallavanem Taivi Vesik juhib kodusaarel ettevõtlust ja turismi ja tema ütlemise järgi on füüsilisest isikust ettevõtjana tegutsevaid kutselisi kalureid saarel 60 ringis. Esimesed paadid sõidavad sadamast välja juba enne kukke ja koitu, nelja paiku hommikul. Mandrijuhti­misele läinud külmhoone on paraku kinni ning räime- ja muugi hooajakala lastiga paadid peavad sõitma ­Munalaiu sadamasse, kus väärt värske toidukõrvase saab kokkuostjatele üle anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles