Veteranipäeval saadetakse Torist teele jürituli

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Sõjameeste mälestuskirik Toris.
Eesti Sõjameeste mälestuskirik Toris. Foto: Urmas Luik

Järgmise nädala teisipäeval tähistatakse Toris vabadussõja võidu auks püstitatud monumendi “Püha Jüri võitlus lohega” juures veteranipäeva ja toimub jüripäeva tähistamise tseremoonia.

Rahvakalendri järgi jüripäeval, 23. aprillil tähistatakse seitsmendat kevadet ühtlasi veteranipäeva, missioonisõdurite ja teenistuses viga saanud Eesti sõjameeste päeva.

Pärnumaal tipnevad sündmused Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris tänujumalateenistusega, mis algab kell 12. Teenistusel osalevad teiste seas EELK peapiiskop Urmas Viilma, kaitseminister ja välissaatkondade esindajad.

Tavakohaselt süüdatakse kiriku altaritulest jürituli, mille tõrvikust läidetakse teisedki tõrvikud ja laternad, et viia tuli langenute kalmudele ja vabadussõja sammaste juurde kõikjal riigis.

Tänavu möödub 676 aastat muistsete eestlaste jüriöö ülestõusust. Topelttähtpäevale pühendatud jumalateenistuse järel jätkub tseremoonia “Püha Jüri võitlus lohega” monumendi juures. Eesti esimesele ratsamonumendile pandi nurgakivi 15 aastat tagasi jüripäeval.

Suppi serveerivad Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna liikmed. Tasuta buss väljub Kaitseliidu maja eest Pärnust tund enne teenistuse algust ja toob pärast tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles