Euro mihklipäev võib saabuda juba homme

, Stockholm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi päevalehe Svenska Dagbladeti arvates võib Saksamaa olla esimene riik, mis lahkub eurotsoonist. Ühisraha ähvardab varisemise oht. Finantskoostöö pole toiminud nii, nagu loodetud, ja see lõpeb lähikuudel, ennustab Royal Bank of Scotlandi peaökonomist Pär Magnusson.

Kui Magnussoni ennustust tõepärasena võtta, peaks mõtlema, millised riigid on valmis euroklubist vabatahtlikult lahkuma. Viimasel ajal on spekuleeritud Soome ümber. Nii Soome kui Saksamaa on nõudnud euroalas muudatusi, et koostöö saaks toimida.

Kuigi Soome on euroala südamest kaugel, oleks Soome lahkumisel ühisrahast suur sümboolne tähtsus, sest sellega tunnistataks koostöö surnuks ja tehtaks tee lahti ülejäänud riikidele, kus kaalutakse eurovääringu hülgamist.

Kui tugeva majandusega riigid lahkuvad euroalast, kahaneb euro väärtus ja tähtsus.

Rohkem on räägitud sellestki, et Kreeka euroalast välja visata, kuna võlakriisis riigi abistamine on kujunenud loodetust palju kulukamaks, eeskätt Saksamaale. Saksa avalik arvamus on muutunud üha kriitilisemaks igasuguse abistamise suhtes, mistõttu valitsus peab üldsuse meelsusega arvestama.

Täna ja homme Euroopa Liidu tippkohtumisel peavad võlakriisi lahendamise kavandid olema laual. ”Küsimus on, kas kehtestada ühine rahanduspoliitika ja sellega koos alustada Euroopa föderatsiooni moodustamist. Kui mitte, on aja küsimus, millal ja mil viisil EL laguneb,” ütles Magnusson.

Kui peaks õnnestuma hoida nii eurot kui ELi, on lootust, et usaldus nende mõlema vastu kasvab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles