Pildid: maanteekontroll avastas peatatud kaubikust üle poole miljoni salasigareti

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy

Maksu- ja tolliameti (MTA) uurimisosakonna Lääne talituse töötajad avastasid eelmisel nädalal Pärnumaal Valga–Uulu maanteel sõiduki kontrollimisel 520 000 salasigaretti. Sigaretid olid Valgevene päritolu, markideks NZ Gold ja punane Premiere.

Maanteekontrollil peatatud kaubik paistis esmasel vaatlusel tühi, kuid kaubiku mõõtmise tulemusena avastati, et kaubaruumi siseruum on väiksem kui välimine. Topeltseina tagant leiti tühimik, kust paistsid pappkastid sigarettidega.

Kaubik peeti kinni Saarde vallas Ristikülas.

„Oleme sel aastal maanteekontrollidel avastanud kokku üle miljoni salasigareti ja rohkem kui 1000 liitrit salaalkoholi,” ütles MTA uurimisosakonna Lääne talituse juhataja Peeter Paisuots. “Piirikontrolli kadumine Euroopa Liidu sees ei tähenda seda, et kadunud on kontroll Eestisse siseneva kaubaliikluse üle.”

Paisuotsa sõnade kohaselt tehakse tollikontrolli piirist eemalgi ja see põhineb riskianalüüsil. “Avastatud juhtumitele ja siseriiklikele salakaubaturu muutuste analüüsidele tuginevalt saame väita, et tollikontroll on tõhus. Kõik salakaubandusega seotud objektid on ameti alalises huviorbiidis,” rõhutas ta.

Salasigaretid hävitatakse. Kaubikut juhtinud Läti kodanikule määrati aasta ja kuue kuu pikkune tingimisi vangistus katseajaga ja tal tuleb tasuda menetluskulud ja sunniraha kokku ligikaudu 600 eurot.

Kaubikujuht saadeti Eestist välja ja talle määrati viieaastane sissesõidukeeld.

„Välismaalastest kurjategijate puhul on riigist väljasaatmine ja sissesõidukeeld tavapärane osa karistusest,“ selgitas prokurör Marika Salmistu. „Nii ei saa mujalt tulija siin korduvalt kuritegusid toime panna, ja kui ta seda teeb, ootab juba karmim karistus.“

Kriminaalasja kohtueelse uurimise korraldas MTA uurimisosakonna Lääne talitus ja seda juhtis Lääne ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles