Politsei läkitab musta jõulukaardi üle 60 pärnumaalasele

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Politsei- ja piirivalveamet saadab tänavu üheksandat aastat korduvatele liiklusrikkujatele jõulukaardi, millega kutsub neid oma käitumist muutma. Pärnumaalaste postkasti potsatab musti kaarte poole rohkem kui mullu.

Pärnumaale saadetakse 64 kaarti, neist 41 Pärnu linna. Eelmisel aastal oli Pärnumaal kaardisaajaid 32.

“Hoiatava jõulukaardiga tuletame korduvatele liiklusrikkujatele meelde, et nende hooletus või tahtlik reeglite eiramine paneb ohtu kõigi liiklejate elu,” ütles Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juht Hannes Kullamäe.

Tänavu on kaart pühendatud raudteeohutusele. “Raudteeületuskohtadel on mitu lähenevast ohust teavitavat märki, kuid õnnetusi juhtub siiski. Kui liikleja tähelepanu on nutitelefonis ja heli summutatud kõrvaklappidega, ei päästa ka vali rongivile,” rääkis Kullamäe.

Kaart läkitatakse inimestele, kes on aasta jooksul toime pannud neli liiklussüütegu või rohkem. Tänavu leidub neid Eestis 857, kellest 46 saavad musta kaardi teist korda, kaheksa liiklejat juba kolmandat järjestikust aastat.

Jõulukaarte saadetakse tänavu välja ligikaudu kaks korda rohkem kui mullu. “Korduvrikkujate arvu kasv on tingitud suuremast tähelepanust liiklusjärelevalvele ja jaanuaris jõustunud lühimenetlusest. See pole nii ajakulukas ja seetõttu jõuab politsei sekkuda märksa rohkematesse rikkumistesse,” selgitas Kullamäe.

Kaardisaajate seas on kõige levinum liiklusrikkumine lubatud piirkiiruse ületamine, kuid just sõidukiirusest sõltub, kui rasked on õnnetuse tagajärjed. 73 korduvrikkujat põhjustasid viimase aasta jooksul 83 liiklusõnnetust, milles sai surma üks ja vigastada 23 inimest. Üks korduvrikkujatest põhjustas aasta jooksul kuus liiklusõnnetust.

Kiiruseületamised moodustasid kaardisaajate kõigist rikkumistest peaaegu 40 protsenti. Arvuliselt järgnesid muud rikkumised, tehnonõuetele mittevastava sõiduki juhtimine ja liikluskindlustuseta sõiduki juhtimine. Endiselt on sagedasemate rikkumiste seas juhtimisõiguseta või alkoholijoobes sõitmine ja turvavarustuse kinnitamata jätmine.

Kõige rohkem on kaardisaajate seas 25–29aastasi põhihariduse ja Eesti kodakondsusega noormehi. Kaardi saab 26 naist.

Tänavu on liiklusrikkujatele saadetud kaart pühendatud raudteeohutusele. Kaardi tagakülg.
Tänavu on liiklusrikkujatele saadetud kaart pühendatud raudteeohutusele. Kaardi tagakülg. Foto: Politsei- ja piirivalveamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles