Baaride alkoholiga kauplemise aega kärbitakse, piirangu rikkujaid ootavad krõbedad trahvid (3)

Pärnu Postimees
Copy
Baarid peavad homsest alkoholimüügi lõpetama kell 22.
Baarid peavad homsest alkoholimüügi lõpetama kell 22. Foto: Kristjan Teedema

Valitsus kinnitas erakorralisel istungil alates homsest alkoholimüügi öise piirangu kõikjal Eestis, laiendades seda poodidelt kõigile toitlustusasutustele.

Homsest tohib restoranides, kõrtsides, baarides ning teistes toitlustus- ja majutusasutustes alkoholi müüa 10–22. Öine alkoholimüük kella 22st kümneni hommikul on eriolukorra lõpuni keelatud, kui valitsus ei otsusta seda varem lõpetada. Alkoholimüüki täielikult ei keelustata.

Alkoholi jaemüügi piirangut läheb vaja selleks, et välistada sellega liialdamise juhte, mis koormavad nii meditsiinisüsteemi kui politseitööd eriolukorra ajal.

Siseminister Mart Helme sõnade järgi ühtlustatakse alkoholimüügitingimusi, et kaitsta rahva turvatunnet ja tervist. “Näiteks restoranides, kõrtsides, baarides ning muudes toitlustus- ja majutusasutustes ei ole võimalik kella kümnest õhtul kümneni hommikul alkoholi osta,” selgitas minister.

Loodame, et alkoholist tingitud väljakutsete arv politseile ja kiirabile selle piiranguga langeb või vähemalt püsib stabiilsena.

Helme märkis, et praegu riigis valitseva ohuolukorra tõttu ei tohi inimesed koguneda, aga alkoholimüük avalikes kohtades võib seda soosida. “Samuti tuleb arvestada, et inimestel ongi praegu senisest rohkem aega üksteise seltsis veeta ja avalikes kohtades koguneda,” lausus ta.

“Samal ajal võivad avalikes kohtades kogunemised lihtsasti eskaleeruda. See tähendab, et praegune pingeline aeg võib alkoholikoguste tarvitamist suurendada, see omakorda võib kasvatada rikkumiste arvu ja seekaudu politsei tööd,” lisas minister.

“Alkohol kahjustab inimeste tervist ja võib liialt vägijooki tarvitanud inimesed panna käituma selliselt, et nad ohustavad teiste isikute tervist ja ja nende vara,” ütles Helme. “Loodame, et alkoholist tingitud väljakutsete arv politseile ja kiirabile selle piiranguga langeb või vähemalt püsib stabiilsena. Siis saab rohkem ressurssi suunata koroonaviirusest tingitud olukordade lahendamisele.”

Piirang aitab ära hoida alkoholi liigtarbimise juhtumeid, nagu näiteks tervisekahjude põhjustamist, süütegude toimepanekut, teistele või riigi varale kahju tekitamist ja joobes juhtimisega seotud liiklusõnnetusi.

Piirangut ei kohaldata rahvusvahelisel reisijaveol kasutatavate vee- või õhusõidukite pardal ning rahvusvahelise lennujaama ja sadama julgestuspiirangu alal asuvale müügikohale.

Alkohoolse joogi jaemüügil kehtivate piirangute või keeldude rikkumise eest karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut. Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, karistatakse rahatrahviga kuni 5000 eurot.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles