Politsei ei näe kiiruskaamerate eest hoiatavates rakendustes rikkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiruskaamera
Kiiruskaamera Foto: Andrus Eesmaa

Politsei ei näe nutitelefonide ja tahvelarvutite jaoks välja töötatud kiiruskaamerate eest hoiatavates rakendustes rikkumist, sest kiiruskaamerate asukoht on avalik teave.

iPhone'i telefonide ja iPadi tahvelarvutite, samuti Androidi tarkvara kasutavate seadmete jaoks on välja töötatud rakendused, mis hoiatavad autojuhte GPSi asukohamääramise süsteemi kasutades Eesti maanteede äärde paigaldatud kiiruskaameratele lähenemisel.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Helin Vaheri sõnul ei ole keelatud, kui telefon või muu seade annab infot liiklust reguleerivate märkide või kiiruskaamerate asukoha kohta.

"Nutitelefon, GPS-seade ning süle- või tahvelarvuti ei ole loodud kiirusmõõteseadmete avastamiseks või nende töö häirimiseks. Pelgalt fakt, et nimetatud seadmetesse on võimalik alla laadida tarkvara, kaardilahendusi, täiendavat funktsionaalsust või ise kanda informatsiooni, mis teavitab lähenemisest statsionaarsele automaatsele kiirusmõõteseadme asukohale, ei ole vastuolus kehtiva õigusega. Kiirusmõõteseadmete kabiinide asukohad on avalik teave ja sellele kohale liginemisest teavitamine ei ole karistatav," ütles Vaher.

Tema sõnul ei näe politsei vastuolu seadusega, kui seade annab mootorsõidukijuhile täiendavat informatsiooni liikluspiirangust, lubatud maksimaalsest sõidukiirusest või muust liiklusega seonduvast, mis tagab ohutu liikluse. Vaher märkis, et politsei pooldab kõiki vahendeid, mis aitavad kaasa liikluse rahustamisele ja sõidukiiruse kontrolli all hoidmisele.

Ta rõhutas, et samas on keelatud antiradarid, mis on mõeldud politseiradari asukoha avastamiseks.

"Keelatud on isegi sellise seadme autos hoidmine, rääkimata selle sisse lülitamisest ja kasutamisest. Antiradari avastamisel sõidukist on politsei suhtumine ühene ja resoluutne – seade konfiskeeritakse, sest selle mõte seisneb liiklusreeglite eiramises," lausus Vaher.

Vahera nentis, et kui keegi peaks nutitelefoni, GPS-seadme, süle- või tahvelarvuti ümber ehitama või programmeerima selliselt, et seadmest tulenev signaal hakkab häirima või avastama kiirusemõõteseadmeid, muutub sellise seadme sõidukis olemine või -kasutamine karistatavaks.

Liiklusseaduse järgi on karistatav tegevus, mis toob kaasa automaatse kiirusemõõtesüsteemi korrapärase toimimise takistamise või häirimise.

Liikluspolitsei jaoks on kiiruseületamiste avastamine ja ennetamine üks prioriteetsetest valdkondadest. Politsei avastas mullu kiiruse ületamisi üle 40 km/h kümnendiku võrra vähem kui kahel eelmisel aastal. Seega võib öelda, et kiiruse ületamiste arv mullu vähenes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles