Pakendikonteinerisse sobimatuid asju viies riskite trahviga

Pärnu Postimees
Copy
Uku puiestee pakendikonteinerid mullu juunis. Tootjavastutusorganisatsiooni töötajatel pole kohustust maha sokutatud jäätmeid koristada, lisaveo eset tasuvad maksumaksjad.
Uku puiestee pakendikonteinerid mullu juunis. Tootjavastutusorganisatsiooni töötajatel pole kohustust maha sokutatud jäätmeid koristada, lisaveo eset tasuvad maksumaksjad. Foto: Tootjavastutusorganisatsioon OÜ

Inimesi, kes pakendikonteineritesse või nende kõrvale sobimatuid asju poetavad, võidakse trahvida kuni 800 euroga, ettevõtetele võidakse määrata kuni 13 000eurone rahatrahv.

Pärnu linnas on sadakond tootjavastutusorganisatsiooni (TVO), Eesti taaskasutusorganisatsiooni (ETO) ja Eesti pakendiringluse (EPR) pakendikonteinerit, mis on varustatud ettevõtja kontaktandmete ja infoga, mis liiki pakendeid sinna tohib panna.

Linnavalitsuse keskkonna ja heakorra peaspetsialisti Marve Virunurme hinnangul moodustavad pakendid konteinerite sisust ligikaudu 40 protsenti, ülejäänud on olmejäätmed, lehtklaas, WC-potid, kraanikausid, madratsid, mis tuleks panna kodusesse prügikasti või viia jäätmejaama või -punkti.

Jäätmejaamad või -punktid asuvad Pärnus Raba 39 ja Metsa 1, Põlendmaal, Audrus, Lavassaares ja Tõstamaal. Tasuta võetakse seal vastu üksnes elektroonika- ja ohtlikke jäätmeid, ülejäänud asjade eest tuleb maksta.

Pärnu linnas on kuus kohta, kus saab eri liiki jäätmeid ära anda, aga ikka viiakse neid sisuliselt tänavale ja meie aia taha.

Karmo Näkk

“Nägin, kuidas Raeküla pakendikonteinerite juurde vana komposter viidi. Kirjutasin auto numbrimärgi üles ja algatasime väärteomenetluse. Sellise asja viimine Paikre sortimisjaama oleks maksnud mõne euro,” märkis Virunurm.

Pakendikonteineritesse poetatud sobimatute asjade tõttu saavad konteinerid kiiresti täis ja inimesed on selle pärast pahased. “Kui märkate kedagi pakendikonteinereid risustamas, tuleks sellest teada anda,” toonitas linnaametnik ja lisas, et kõikidel konteineritel on kirjas telefoninumber. Samuti võib teavitada linnavalitsust, helistades telefonil 444 8200 või kirjutades linnavalitsus@parnu.ee.  

Teataja peab olema valmis selleks, et tema tunnistust kasutatakse väärteomenetluses. Anonüümsel helistamisel pole mõtet, väärteomenetluses läheb vaja tunnistajaid.

“Igal asjal on oma koht,” ütles linnavara- ja heakorrateenistuse juhataja Karmo Näkk. “Pärnu linnas on kuus kohta, kus saab eri liiki jäätmeid ära anda, aga ikka viiakse neid sisuliselt tänavale ja meie aia taha.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles