Kihnus, Sindis, Paikusel ja Saardes avanevad kodukohvikud

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Paikuse osavallas avab uksed 15 kodukohvikut. 
Paikuse osavallas avab uksed 15 kodukohvikut. Foto: Erakogu

Sel ja järgmisel nädalavahetusel peetakse mitmel pool Pärnumaal kodukohvikute päeva.

Vahvat nime kandval ettevõtmisel Kihnu Keretäüs pakub saarerahvas sel laupäeval ja pühapäeval omatehtud toitu 17 kohvikus. Nende seast leiab selliseid kelmika nimega paiku nagu Mutid ja Mõrrad, Pääsusilm, baar Koobas või Kihnu Gurmee.

Laevaga saabuvaid mandrilasi tervitab hommikul sadamas pasunakoor Õnn Tuli Õuele ja õhtul koguneb rahvas simmanile Metsamaa pärimustallu.

Sindis avab homme koduvärava 27 majapidamist. Traditsioonilisel ühepäevakohvikute ja hoovimüügipäeval antakse kohalikele vabad käed: kaubelda võib rõivaste, vanakraami ja maiustega. Nii võib ühelt õuelt leida vinüüle ja mett. Sealse seltsimaja juhataja Anneli Uustalu jutu järgi registreeris samale üritusele mullu vaid 15 peret. “Tegijad on tänavu pöördes,” oskas Uustalu öelda. Samuti naljatas ta, et kõikidesse hoovidesse-kohvikutesse pole mõeldav jõuda. Nimelt kulus juhatajal 27 paiga läbimiseks kolm tundi. Kokku sõitis ta 20 kilomeetrit. 

Oma külade kodukohvikute päeva peetakse sel nädalavahetusel veel Talil. Kuna kodudes ruumi napib, kutsub sealne rahvas kõiki nautima hõrgutisi ja jagama muljeid seltsimaja juurde, kus lastele tehakse lustlikke mänge. Kogu Saarde vald korraldab kodukohvikute ja garaažimüügi päeva nädal hiljem, 22. augustil, enamik kohvikuid avatakse Kilingi-Nõmmel ja Tihemetsas.

Suur ja kirev valik kodusid avab ületuleval laupäeval, 22. augustil oma uksed teist aastat korraldataval kohvikute päeval Paikuse osavallaski. Einestamispaiku jagub nii Paikuse alevisse kui Silla, Vaskrääma ja Seljametsa külla.

Seljametsa rahvamaja direktor Annika Põltsam rääkis, et kuna eelmise aasta teemapäev tekitas väga palju elevust ja häid emotsioone, on tänavuseks ette valmistatud veelgi põnevam programm.

Kohvikute päeva avatseremooniaks kogunetakse kell 11 Paikuse toidupoe ette, kus pilli mängib pasunakoor Õnn Tuli Õuele. Päeva juhib Lauri Nebel ja einelaid külastab ka Seljametsa rahvamaja saadetud kostümeeritud seltskond. Rahvamajas asub päeva staabikohvik Mustlasromanss, mille tuluga toetatakse Seljametsa muuseumi harmooniumi renoveerimist.

Koostöös Paikuse spordikeskusega saadetakse avatseremoonial teele teemapäeva jalgrattatuuril osalejad. Väisates söögikohti rattaga, on võimalus koguda kaardile allkirju ja loosikasti toodud kaartide alusel loositakse külaliste vahel samal õhtul välja vahvaid auhindu. Kohvikute päeva rattaretkele läheb iga seltskond endale sobivas tempos ja külastuspaikade järjekorra saab samuti ise valida.

Osavalla kodukohvikute päev päädib külasimmaniga Seljametsas Uue-Tondi talu murul. Seal süüdatakse paar kuud hilinenud jaanituli, mis eriolukorra tõttu jäi õigel päeval läitmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles