Jahiseltsid hakkavad teedelt ulukeid peletama

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Enim juhtub ulukiõnnetusi Harju-, Tartu- ja Pärnumaal.
Enim juhtub ulukiõnnetusi Harju-, Tartu- ja Pärnumaal. Foto: Marianne Loorents

Eesti liikluskindlustuse fondi (LKF) statistika põhjal on metsloomadega kokkupõrgete arv kasvanud viimase kolme aastaga kolmandiku võrra ja kaskokindlustuse juhtumite kogukahju suurenenud 38 protsenti. Juba sel sügisel proovib jahimeeste selts koostöös maanteeametiga probleemi leevendama hakata.

LKFi andmetel juhtus mullu 4800 õnnetust, kui sõiduk põrkas kokku ulukiga. Kaskokindlustuse ehk vabatahtliku sõidukikindlustuse kogukahju ulatus niisuguste õnnetuste tõttu kokku 11,2 miljoni euroni. Võrdluseks: 2017. aastal oli 3600 kaskokindlustuse juhtumit kogukahjuga 8,1 miljonit eurot. Enim juhtub ulukiõnnetusi Harju-, Tartu- ja Pärnumaal.

Nüüd teatas Eesti jahimeeste selts (EJS), et probleemile proovitakse leevendust leida. Möödunud nädalal toimuski maanteeameti ja EJSi esindajate nõupidamine, kus arutati loomade ja sõidukite kokkupõrgete vähendamise projekti elluviimist.

Täpsemalt on ettevõtmise käigus plaanis septembri jooksul valitud teelõikudele paigaldada valgustõkke reflektorid, mis hämaras ja öisel ajal peaks maanteedelt ulukid eemale hoidma. Projekti hakkavad täide viima jahiseltsid EJSi koordineerimisel. Maanteeamet ise küll otseselt projektis ei osale, küll aga on juba andnud nõusoleku paigaldamise ajal tagada liiklusohutust.

EJS koguneb partneritega augusti lõpus, et kinnitada ära teelõigud, kus valitseb suurim ulukite ja sõidukite kokkupõrke risk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles