Pühapaikade jäädvustamise võistlusele saab esitada nii fotosid kui videoid

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Põhja-Pärnumaa vallas Kuninga külas asuv ohvriallikas.
Põhja-Pärnumaa vallas Kuninga külas asuv ohvriallikas. Foto: Pikne Kama

Rahvusvaheline hiite kuvavõistlus ootab fotosid looduslikest pühakohtadest, et väärtustada põliste väepaikade kultuuri- ja looduspärandit, jäädvustada nende seisund ning suunata inimesi pühasid paiku külastama ja hoidma.

13. konkurss keskendub looduslikele (mitte ehitatud-rajatud) pühapaikadele: hiied, pühad mäed, puud, kivid, veekogud ja muud looduspaigad. Säärastes kohtades käisid juba meie esivanemad palvetamas, ravimas, ande jätmas, nõu pidamas, ennustamas ja teisi kombetalitusi tegemas.

Võistlusele on oodatud osalema nii Eestis kui ka mujal maailmas jäädvustatud ülesvõtted. Hõimurahvastele mõeldes toimub konkurss tänavu eesti keele kõrval vene ja soome keeles.

Peaauhind on 1000 ja hõimurahvaste auhind 300 eurot. Samuti ootab 200eurone preemia kuni 16aastasi noori. Eriauhinnad antakse välja hiie, püha puu, kivi, veekogu, andide, hiie valu, pärimuse ja saarte teemal.

Uuendusena saab tänavu võistlusele saata kuni poolteise minuti pikkusi videoid. Töid saab võistluse leheküljel üles laadida 15. oktoobrini.

Rahvusvahelise looduskaitseliidu hinnangul on looduslikud pühapaigad inimkonna ja ka Eesti vanimad looduskaitsealad. Looduslikke pühapaiku leidub paljudel põlisrahvastel ja nendega seotud traditsioonid moodustavad olulise osa soome-ugri rahvaste pärandist.

Eestis on teada ligikaudu 800 suuremat maa-ala hõlmavat hiiepaika, mitu tuhat püha kivi, puud ja veekogu ning sadu ristipuid. Enamik pühapaiku on ohustatud ja kadumas unustamise ja majandustegevuse, eriti ohjeldamatu metsaraie tõttu.

Kultuurimälestiste registri andmetel asub Pärnumaal 30 objekti, mis on kirjas märksõnaga “püha”, näiteks Emanda mägi ja Allikukivi allikas Saarde vallas, pühad kivid Kurikivi ja Hiie jumal Põhja-Pärnumaal ning Marksa hiiemägi Tõstamaal.

Riigi suuremad ja tuntumad pühapaigad on Võhandu pühajõgi, Otepää pühajärv, Tamme-Lauri tamm, Saula siniallikad, Panga pank, Kaali pühajärv, Lehmja hiietammik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles