Muinsuskaitsepäevad avavad vana koolimaja uksed

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Laupäeval toimub muinsuskaitsepäevade raames ekskursioon kuus aastat tagasi suletud Massiaru koolimajja.
Laupäeval toimub muinsuskaitsepäevade raames ekskursioon kuus aastat tagasi suletud Massiaru koolimajja. Foto: Ants Liigus

Neljapäevast pühapäevani toimuvatel muinsuskaitsepäevadel keskendutakse koolile ja haridusele. Pärnumaal nende käigus avab uksed suletud koolimaja.

Muinsuskaitsepäevade tähistamiseks on Pärnu keskraamatukogu 5.–12. klassi õpilastele koostanud veebiviktoriini suvepealinna koolide ajaloost. Terve septembri on teabekirjanduse osakonnas raamatunäitus Pärnu linna ja maakonna hariduse ajaloost.

Surju raamatukogus on väljapanek teeninduspiirkonna koolide hariduselust: Ristiküla koolist aastast 1852 ja Surju koolist aastast 1910. Tutvuda saab hariduselu kodu-uurimistööde ja raamatuga, näeb sajandivanuseid raamatuid ja eri ajakirjade köiteid, 1950ndate koolikirjandust ja palju muud põnevat.

Huvilistele on avatud 1964. aastal ehitatud Häädemeeste keskkooli uksed, hoone autorid on tunnustatud arhitektid Mart Port ja Allan Murdmaa. Port on Häädemeeste juurtega, tema ema sündis ja elas Iklas. Koolimajas on üleval väike näitus Pordi loomingust ja tegevusest.

Laupäeval toimub kaks ekskursiooni, neist üks 2014. aastal suletud Massiaru koolimajja. Küla keskel asuv hoone on näide 1930. aastatel maapiirkonda jõudnud funktsionalismist. Koolimaja arhitekt on Märt Merivälja ja ehitusele aitas kaasa tolleaegne põllutööminister Nikolai Talts, kes oli Massiarust pärit.

Praeguseks on kool kujunenud rahvusvaheliseks loomekeskuseks, mis kannab nime Massia. Majas toimuvad loomepäevad eri huvigruppidele ja seal üritatakse maailma paremaks muuta omal moel. Ekskursiooni juhib Kaire Käära.

Muinsuskaitseameti Pärnumaa nõunik Helle-Triin Hansumäe tutvustab Pärnu koolide kujunemist ja arhitektuuri. Retk läbi Pärnu koolilinna ajaloo algab Brackmanni pargist.

Muinsuskaitsepäevad on Euroopa Nõukogu ja Euroopa Komisjoni ellu kutsutud ühisalgatus. Eestis sai traditsioon alguse 1993. aastal Eesti muinsuskaitse seltsi eesvedamisel. 2015. aastast korraldab teemapäevi Eestis muinsuskaitseamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles