Pärnu rahvaesindaja algatus pürib aasta loomasõbralikemaks teoks

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Juba 20. aastat järjest tähistab Eesti loomakaitse selts loomakaitsepäeva, valides kõige loomasõbralikuma ja -vaenulikuma teo.
Juba 20. aastat järjest tähistab Eesti loomakaitse selts loomakaitsepäeva, valides kõige loomasõbralikuma ja -vaenulikuma teo. Foto: PM/SCANPIX BALTICS

20. aastat järjest tähistab Eesti loomakaitse selts (ELS) loomakaitsepäeva kõige loomasõbralikuma ja -vaenulikuma teo valimisega, kus oktoobri lõpuni võib sõna sekka öelda igaüks. Muu hulgas saab hääle anda Pärnu linnavoliniku ja riigikogulase loomasõbralikule algatusele.

 

ELS kirjutab oma pressiteates, et kahjuks jääb lõppev aasta paljudele loomasõpradele meelde mitme julma teoga loomade vastu. Peamiselt on julmurite ohvriks langenud metsloomad ja linnud, kuid lemmikloomadki ei ole puutumata jäänud. Õnneks ei jää head teod vähemusse.

Loomasõbralikud teod on ELSi teatel sellel aastal eriti silmapaistvad just seepärast, et need pole olnud ühekordsed või ühe loomaga seotud, vaid paremaks on muutunud rohkemate isendite elu. “Loomasõbralikema ja -vaenulikema teo valimine näitab hästi, millised loomadega seotud juhtumid Eesti inimesi enam puudutavad. Samuti saab nii tähelepanu juhtida probleemidele ja näidata positiivset arengut,” kommenteeris ELSi juhatuse liige Jana Adamsons.

Nii eeskujulike kui taunitavate avalikkuse tähelepanu pälvinud tegude seast valis ELSi meeskond välja kolm.

Kandidaadid

Kõige loomasõbralikuma teo kandidaadid:

  • politsei- ja piirivalveameti ja päästeameti tubli töö hädas loomade aitamisel;
  • riigikogu liikme Andrei Korobeiniku algatus muuta loomakaitseseadust;
  • maanteeameti tegevus, mis on aidanud kaasa metsloomade turvalisuse tagamisele.
Kõige loomavaenulikuma teo kandidaadid: 
  • Hiiumaa vallametnik lõi haamriga surnuks noore rebase;
  • noored mängisid Paides siiliga jalgpalli ja tapsid ta julmal viisil;
  • Haapsalu mees hukkas eriti jõhkral moel oma kassi.

Seltsi liikmetel ja vabatahtlikel oli valida viie loomasõbraliku ja kuue -vaenuliku teo hulgast. Kolme sõbraliku teo sekka ei pääsenud kampaania “Meri algab siit” ega ajateenijate abi Tallinna loomade varjupaigale. Avalikule hääletamisele ei jõudnud loomavaenulikest tegudest Põlva linna otsus küttida sinna elama asunud koprad; rebasepere piinamine Kastre valla ametniku käe läbi; Põhja-Tallinna koerte, kasside, Aafrika siilide kasvandus, kus loomad elasid õõvastavates tingimustes.

Hääletada saab oktoobri jooksul ELSi veebilehel ja novembris kuulutab selts tulemuste põhjal välja aasta loomasõbralikema ja -vaenulikema teo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles