Kalapüük keelatud tapariistaga läks röövpüüdjale kalliks maksma (2)

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Röövpüüdja ahing.
Röövpüüdja ahing. Foto: Keskkonnainspektsioon

Neljapäeva õhtul tabasid keskkonnainspektsiooni inspektorid Häädemeeste vallas Priivitsa ojalt mehe, kes ahinguga üritas tappa ülesvoolu kudema ujuvaid lõhelisi. Vähe sellest, et ahing on brutaalne ja keelatud kalatapariist, kestab 20 oktoobrist 30. novembrini Eestis lõheliste püügirahu aeg.

 

“Märke oli, et Priivitsa ojal korraldavad keelatud lõhepüüki nii lähemalt kui kaugemalt tulnud röövpüüdjad,” sõnas keskkonnainspektsiooni Pärnumaa büroo juhataja Toomas Õmblus, kelle selgituse kohaselt tabati kurjategija tänu inspektorite varitsusele. “Vahele jäi keskealine Viljandimaalt siia sõitnud mees, kellel võis olla paar kaasosalist.”

Röövpüüdja suhtes alustati väärteomenetlust, mis pole naljaasi: lõheliste püük keeluajal toob kaasa rahatrahvi kuni 1200 eurot. Röövpüütud kalade eest lisandub veel keskkonnale tekitatud kahju, mis lõhe on puhul 480 ja forelli puhul 150 eurot isendi eest. Seekord röövpüüdjad kala ei saanud.

Keskkonnainspektsiooni andmetel on sellelgi aastal lõhepüügi keeluajal tugevdatud järelevalvet merre suubuvatel jõgedel. Peale kutseliste inspektorite on kalakaitsesse kaasatud kümneid vabatahtlikke valvajaid.

“Röövpüüdjatel ei tasu kalapüüki üritada, sest keelu ajal teevad keskkonnainspektsiooni inspektorid koos vabatahtlikega veekogude ääres tugevdatud järelevalvet,” hoiatas keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul.

Õmblus aga rõhutas, et tänavu töötab vabatahtlike kalakaitsjate rühm Pärnumaalgi. “Me valvame veekogusid ja meil on küllalt teavet nende jõgede kohta, kus röövpüüki üritatakse,” rääkis ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles