Lemmikloomi saab tuhastada Läänemaal

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõelähtmes lemmikloomade kalmistul leiab uhkeid hauatähiseid.
Jõelähtmes lemmikloomade kalmistul leiab uhkeid hauatähiseid. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Alates eelmise aasta lõpust on Pärnus võimalik oma lemmiklooma surnukeha saata põletamisele või tuhastamisele Läänemaal asuvasse krematooriumi.

Linnutee krematoorium, kus on eraldi sektsioon vajaliku tehnoloogiaga lemmikloomade tuhastamiseks, asub Läänemaal Martna vallas Vanakülas.

Ettevõte pakub oma teenust kõikjal Eestis koostöös väikeloomakliinikute ja veterinaararstidega.

Põletamine ja tuhastamine

OÜ Linnutee Cremo juhatuse liikme Toomas Veskimäe teatel võib nende firmaga otse ühendust võtta, kui neljajalgne peresõber hinge heitnud, või viia looma kliinikusse, kuhu talle krematooriumist järele tullakse. Pärnus on ettevõttel sõlmitud lepingud Pärnu väikeloomakliiniku, Terveksi ja Vana-Pärnu loomakliinikuga.

Krematooriumis on valida kahe põletusrežiimist ja protsessi pikkusest oleneva variandi vahel. Tuhastamisel jääb loomast järele tuhk, mis omanikule matmiseks, säilitamiseks või tuulde puistamiseks tagastatakse. Soovi korral saab osta puidust või dolomiidist urni, et karvase sõbra mälestust edaspidi kaminaserval hoida.

Kui looma tuhka tagasi saada ei soovita, võib valida põletamise. Selle puhul toimub põlemisprotsess nii kõrgel temperatuuril, et tuhka tekib minimaalselt, ja firma matab selle lähimasse lemmikloomade surnuaeda.

“Pärnust on meil kliente juba olnud küll,” rääkis Veskimäe, kelle firma on kremeerimisteenust pakkunud alles paar kuud. “Teenust ei osata veel küsida, kuna seda pole varem eriti tehtud, kuid kuna firmal on kokkulepped loomakliinikutega kogu Eestist, levib info loomapidajate seas üha rohkem.”

Seni on Linnutee krematooriumis loomi tuhastatud natuke rohkem kui põletatud. Emotsionaalseid argumente kõrvale jättes tuleb põletamine odavam: 25–100 eurot sõltuvalt looma kaalust. Tuhastamisel algavad hinnad 46 eurost, ulatudes üle 60kilose olevuse puhul 200 euroni.

Pärnust viiakse looma surnukeha tuhastamiseks ära hiljemalt nädala jooksul, põletamisel tullakse järele vastavalt võimalustele, seni hoitakse laipa kliiniku külmikus.

Lemmikloomade kalmistu

Pärnu loomaomanikud said ka varem oma lemmiku surnukeha kliinikusse jätta, kust see saadeti Väike-Maarja loomsete jäätmete utiliseerimiskeskusesse põletamiseks koos põllumajandusloomade ja peremeheta kasside-koerte korjustega.

“Krematooriumiga on meil leping olnud alles lühikest aega,” rääkis Pärnu väikeloomakliiniku loomaarsti abi Piret Osi. “Neid loomaomanikke, kes looma laiba meile Väike-Maarjasse viimiseks jätavad, pole olnud eriti palju, aga vahel tuleb seda siiski ette, eriti talvekuudel, kui külmunud maapinda auku kaevata on raske.”

Tasub teada, et kuigi kass, koer või papagoi on paljudes kodudes armastatud pereliige, on tema maise elu lõppemisel tegemist loomse jäätmega, mida seadused keelavad matta mujale kui selleks ette nähtud paika ehk siis lemmikloomade surnuaeda.

Pärnus lemmikloomade kalmistut pole. Osi arvates võiks olla, sest sellest huvitatud loomaomanikke piisaks kindlasti, kuid kuna võimalus loom ametlikult mulda sängitada Pärnumaal puudub, jäetakse ta kliinikusse või kaevatakse hauake aianurka.

Pärnu heakorraspetsialisti Arvo Kase arvates võiks selle niši täita mõni eraettevõtja, kuna linna ülesannete hulka see ei kuulu.

“Seadused kohustavad kohalikke omavalitsusi kehtestama loomade pidamise eeskirju ja tegelema hulkuvate loomadega, ülejäänud lemmikloomadega seotud teemadega tegeleb erasektor,” kommenteeris Kase, lisades, et mujal Eestis on loomade kalmistud loodud just erainitsiatiivil: mõni linna lähedal elav inimene, kel sobiv maatükk olemas, on hakanud sellist teenust pakkuma.

“Meie käest on vahel küsitud küll, kas linn ei võiks sellist kalmistut luua. Paraku oleks see lisakulutus, milleks seadus linna ei kohusta,” tõdes Kase.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles