Pärnakad panevad end proovile puidusektori häkatonil

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu linnavalitsuse ettevõtluse spetsialisti Toomas Toodu sõnul võiks Pärnus toimuval arendusmaratonil arendada kohaliku ettevõtluse ökosüsteemi ja mõelda, kuidas linnakeskkonda noorte- ja peresõbralikumaks muuta.
Pärnu linnavalitsuse ettevõtluse spetsialisti Toomas Toodu sõnul võiks Pärnus toimuval arendusmaratonil arendada kohaliku ettevõtluse ökosüsteemi ja mõelda, kuidas linnakeskkonda noorte- ja peresõbralikumaks muuta. Foto: Lilli Tölp

Sel nädalal osalevad Pärnu linnavalitsuse arenguteenistuse ettevõtlusspetsialistid iPlace’i projekti häkatonil, kus otsitakse viise Sloveenia linna Kočevje metsa- ja puidutööstust toetada.

Euroopa väikelinnade säästvat arengut edendava projekti partnerlinnade kohtumine toimub virtuaalselt ja seal on peale häkatoni ülesande lahendamise kõneks see, kuidas omavalitsused on koroonaepideemiaga toime tulnud.

Projekt on mõeldud Euroopa Liidu väikelinnadele ehk omavalitsustele, kus on alla 100 000 elaniku.

Peale Pärnu osaleb ettevõtmises üheksa linna: Portugalist Amarante, Bulgaariast Gabrovo, Lätist Saldus, Sloveeniast Kočevje, Hollandist Heerlen, Soomest Pori, Iirimaalt Balbriggan, Itaaliast Grosseto ja Hispaaniast Medina del Campo.

Projekti üks eesmärke on selgitada välja, millised linna majanduse arengusuunad ja meetmed toetavad konkreetse piirkonna ettevõtlust kõige tõhusamalt. Selleks toimuvad kokkusaamised, kus vahetatakse kogemusi, mil moel saaks omavalitsus kohaliku ettevõtluse arengule hoogu anda. Eile alanud ja tänagi toimuv veebihäkaton ongi üks sääraseid tegevusi.

Häkatonil, mille eestvedajaks Lõuna-Sloveenias asuv Kočevje koos kohaliku ettevõtlusinkubaatoriga, lööb kaasa ​kümnest linnast kokku 30 osalejat.

Pärnu linnavalitsuse ettevõtluse spetsialisti Toomas Toodu ütlust mööda on kahepäevasel arendusmaratonil mitu eesmärki. Üldisem neist vahetada kümne projektis osaleva linna esindajate vahel kogemusi, kuidas keegi on koroonakriisiga toime tulnud ja milliseid variante kriisis enim räsida saanud majandusharude turgutamiseks rakendanud. Kitsam eesmärk on otsida lahendusi ühe kindla omavalitsuse konkreetsetele probleemidele.

“Kuna Kočevje on Sloveenias tuntud metsanduse ja puidutöötlemise piirkond, lahendavad tiimid just Kočevje regiooniga seotud ettevõtlusprobleeme. Näiteks Pärnu osaleb tiimis, mis otsib vastust küsimusele: kuidas muuta kohalik metsa- ja puidusektor uuesti atraktiivseks? Eestis on see majandusharu samuti väga oluline. Meenutan, et kui kevadel oli metsa- ja puidusektor Eesti väliskaubanduse vedur, siis sügisel tabas siinset puidusektorit tugev tagasilöök. Et Pärnuski tegutseb puidusektoris suuri ettevõtteid, on puidutööstuses toimuv pärnakatele aktuaalne,” märkis Toodu.

Kui iPlace’i projekti häkatonid jõuavad tulevikus Pärnusse, tegelevad projektipartnerid otseselt Pärnut puudutavate teemadega.

Toodu sõnul võiks Pärnu-kesksel üritusel arendada kohaliku ettevõtluse ökosüsteemi, otsida koostööviise idufirmade ja traditsiooniliste ettevõtete vahel ning mõelda, mil moel muuta linnakeskkonda noorte- ja peresõbralikumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles