Jääle minek on ohtlik

Pärnu Postimees
Copy
Jää paksus on sooja tõttu vähenenud ja eile oli see kohati viis sentimeetrit. Sellega seoses paneb päästeamet kirglikele kalameestele ja teistele loodusenautijatele südamele, et jääle minna ei ole mõistlik.
Jää paksus on sooja tõttu vähenenud ja eile oli see kohati viis sentimeetrit. Sellega seoses paneb päästeamet kirglikele kalameestele ja teistele loodusenautijatele südamele, et jääle minna ei ole mõistlik. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu päästjad käisid eile jõejää paksust mõõtmas ja selgus, et see on soojakraadide ja vihma tõttu kahanenud pea kolm sentimeetrit.

Pärnu päästekomando meeskonnavanem Roland Sünt ütles, et jää on praegu sõltuvalt asukohast kohati vaid viis sentimeetrit paks, ja lisas, et selline jää inimest kindlasti ei kanna. 

Lääne päästekeskuse ennetusbüroo nõunik Kristi Kais paneb kirglikele kalameestele ja teistele loodusenautijatele südamele, et jääle ei ole mitte mingil juhul mõistlik minna, sest sellistes tingimustes võib elu ohtu seada. Ta täpsustas, et enne jääle minekut tuleks alati vaadata jääohutuskaarti.

Päästemeeskonnad mõõdavad iga päev veekogude jääkaane paksust ja tulemused kantakse kaardirakendusse. “Jääkaart ongi loodud selleks, et inimesed saaksid kontrollida veekogu jää paksust ning näha, kas sinna minek on ikka turvaline,” sõnas Kais.

Peale selle on jääkaardile koondatud kõik maismaal asuvad kutseliste ja vabatahtlike päästekomandode loodud uisuväljakud. “Soovitame valida veekogu jää asemel kindlal maapinnal asuvad jääplatsid või suusarajad. Matkamiseks on samuti mõistlik minna metsa alla, mitte jõejääle,” ütles Kais.

Informatiivse jääkaardi leiab veeohutuse kodulehelt.

Jääle mineku reeglid

Inimest kannab üle kümnesentimeetrine jää. Õhema jääga on suur oht õnnetusse sattuda.

Kui siiski soovitakse oma eluga riskida, valmistuge selle riski maandamiseks: jälgige jää paksust päästeameti jääkaardilt.

Varustage ennast jäänaasklitega. Kui võimalik, kandke uppumatut jopet ja pükse.

Pange telefon veekindlasse kotti. Teavitage kindlasti lähedasi oma plaanist ja leppige kokku koju naasmise aeg.

Andmed: Lääne päästekeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles