Kogumisringil korjati üle 100 tonni ohtlikku musserit

Pärnu Postimees
Copy
Foto: Mihkel Maripuu

Eelmisel kuul Pärnus toimunud keskkonnale ohtlike jäätmete kogumisaktsioonil vabanesid suvepealinlased ja osavaldade elanikud üle 100 tonnist eterniidist, elekroonikajäätmetest ja kodukeemiast.

Jaanuaris Pärnu keskuslinnas ja osavaldades veeti kogumisringide käigus eraisikutelt ära üle 86 tonni eterniiti, 9,6 tonni elektri- ja elektroonikajäätmeid ning üle kuue tonni ohtlikke värvi- ja lakijäätmeid.

Eterniidi tasuta äraveo võimalust kasutas 52 Pärnu keskuslinna, 33 Audru osavalla, üheksa Paikuse ja seitse Tõstamaa osavalla majapidamist.

Kõige rohkem eterniiti, 44 tonni, andsid ära Audru osavalla elanikud. Pärnakad andsid ära üle 25 tonni, Paikuse osavalla elanikud üle kümne tonni ja Tõstamaa kandi rahvas üle kuue tonni eterniiti.

Ohtlikest jäätmetest tõid inimesed nii keskuslinnas kui osavaldades kogumispunktidesse ülekaalukalt kõige enam värvi- ja lakijäätmeid, kõigis kolmes osavallas veel ka palju tahkeid ja vedelaid õlijäätmeid. Palju anti üle terve Pärnu ära pestitsiide, pesuaineid, reostunud pakendeid ja materjali ning patareisid ja väikeakusid.

Nii eterniidi kui ka ohtlikud jäätmed, elektri- ja elektroonikajäätmed vedas ära AS Eesti Keskkonnateenused. Pärnu linnale läks kogumisringide korraldamine maksma üle 24 000 euro.

Pärnu linna keskkonna ja heakorra peaspetsialisti Marve Virunurme sõnutsi on omavalitsuse korraldatud tasuta kogumisringid inimestele mugav viis vabaneda eterniidist, vanadest kodumasinatest ja ohtlikest jäätmetest.

“Kogumisringidega aitame kaasa sellele, et keskkonnale ohtlikud jäätmed jõuavad õigesse käitluskohta. Tavaprügi hulka ei tohi neid jäätmeid panna, samuti ei tohi neid jäätmeid omal käel käidelda,” toonitas Virunurm.

Vanad elektri- ja elektroonikaseadmed, mille inimesed ära annavad, lähevad lammutamisele ning seadmetest saadav metall, plast ja klaas suunatakse taaskasutusse.

Virunurme sõnul kavandab linn järgmisi kogumisringe sügiseks.

Ohtlikke jäätmeid ning elektri- ja elektroonikaseadmeid saab aasta ringi tasuta ära anda ka Pärnu keskuslinna ning osavaldade jäätmejaamades ja -punktides. Eterniiti võtab vastu Paikre prügila. Tegemist on tasulise teenusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles