Kaart Koroonaviiruse sisaldus reoveeproovides tõusis Pärnus punasele tasemele

Pärnu Postimees
Copy
Tartu ülikooli reoveeseireuuring näitab, et Pärnus kaks nädalat kesmisel tasemel olnud koroonaviiruse sisaldus jõudis kõrgele tasemele.
Tartu ülikooli reoveeseireuuring näitab, et Pärnus kaks nädalat kesmisel tasemel olnud koroonaviiruse sisaldus jõudis kõrgele tasemele. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tartu ülikooli juhitava reoveeseireuuringu sellenädalastest tulemustest selgus, et koroonaviiruse sisaldus reovees on nädala jooksul hüppeliselt kasvanud.

Pärnuski, kus eelmisel nädalal mõõdeti milliliitris reovees 100–2000 viirust, mis tähendab keskmist taset, tõusis viirusesisaldus sel nädalal üle 2000 ehk kollane tase värvus punaseks.

Pärnus oli reoveeproovide näit punases ka aasta kahel esimesel nädalal, siis langes see kaheks nädalaks keskmisele tasemele.

Terviseameti hinnangul on nakatumiste kasv piirangute leevenemise järel ootuspärane, kuid uuringu tulemused teevad valvsaks.

Uuringu juhi Tartu ülikooli antimikroobsete ainete professori Tanel Tensoni sõnade kohaselt on seekordsed näidud uuringu ajaloo suurimad. Kui veel nädala eest oli väga suure viirusesisaldusega proove keskmise ja väikse sisaldusega proovidega pea võrdsel hulgal, siis nüüd on 20 suuremast proovivõtukohast 14-l viirusesisaldus väga suur.

Pärnuski, kus eelmisel nädalal mõõdeti milliliitris 100–2000 viirust, mis tähendab keskmist taset, tõusis viirusesisaldus milliliitris reovees üle 2000 ehk kollane tase värvus taas punaseks.
Pärnuski, kus eelmisel nädalal mõõdeti milliliitris 100–2000 viirust, mis tähendab keskmist taset, tõusis viirusesisaldus milliliitris reovees üle 2000 ehk kollane tase värvus taas punaseks. Foto: Kuvatõmmis

“Nii kõrget viirusetaset pole meie proovid seni näidanud. Siit võib välja lugeda, et nakatunuid on nädalaga rohkelt lisandunud pea üle Eesti,” selgitas Tenson.

Reoveeseireuuring on terviseametile kasulik tööriist. Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna juhataja Hanna Sepa sõnutsi teevad peaaegu üleriigilised suured viirusenäidud reoveeproovides kindlasti ettevaatlikuks, kuid teised näitajad ei ole haigestumise hüppelisele kasvule viidanud. “Uute COVID-19-juhtude arv on olnud viimastel nädalatel väga suur, kuid pigem stabiilne. Samuti on püsivalt kõrgel tasemel varjatud levikule viitav positiivsete testide osa. Ka haiglaravil inimeste arv on püsinud stabiilne,” rääkis Sepp. Ta lisas, et pärast piirangute leevendamist on haigestumuse kasv ootuspärane.

“Kuigi selle uuringu tulemused ei ole alati üks ühele võrreldavad tuvastatud COVID-19-haigusjuhtude arvuga, aitab uuring ennetavalt meie pilke ja tegevust suunata ning valmistuda,” ütles Sepp.

Sellest nädalast kehtivad koroonaviiruse leviku pidurdamiseks kõikjal Eestis ühetaolised piirangud. Kuigi see tõi mõnel pool kaasa piirangute leevenemise, on endiselt kõikjal väga tähtis pidada kinni ohutusabinõudest. Meie kõigi kaitseks on vaja püsida haigena kodus, hoiduda lähikontaktidest, kanda siseruumides maski ja hoida ohutut vahemaad.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes ja üle 10 000 elanikuga linnades. Koroonaviiruse seire reoveest annab varajast infot viiruse leviku hindamise kohta enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist.

Uuring aitab avastada varjatud koldeid ja jälgida muutusi puhangudünaamikas. Proove kogudes teeb Tartu ülikool koostööd keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, mis käitavad linnade reoveepuhasteid. Proove analüüsitakse Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles