VIDEO JA GALERII ⟩ Jääkaane paksust mõõtma läinud päästja vajus jõkke (1)

Meelis Kalme
, reporter
Copy

Soojad ilmad on siseveekogude jää äärmiselt õhukeseks ja sellel viibijatele eluohtlikuks muutnud. Eile sattus Pärnu jõel õnnetusse kalamees, kes õnneks päästeti. Täna ennelõunal vajus läbi jõejää päästja, kes parasjagu jää paksust mõõtis.

Päästja vajus läbi Papiniidu silla kandis, kus Pärnu päästekomando meeskonnavanema Roland Sündi teatel oli jää õigupoolest juba silmaga hinnates üsna õhuke ja veevoolgi üsna kiire. Salvestatud videost näeb, et mees vajus läbi hetkega: ei mingit aeglast jää pragunemist, mis hoiatanuks.

Sellest hoolimata oli läheduses viibinud Pärnu Postimehe fotograafi sõnutsi sündmuskoha läheduses endiselt kalamehi, kes päästjate hoiatustest hoolimata ära minema ei kippunud.

Uljaspeadel tasub siiski tähele panna, et seni veel püsiv jääkaas on muutunud väga õhukeseks ja seetõttu eluohtlikuks.

“Hommikul, kui külmakraade veel jagus, võisid jääolud veel enam-vähem olla, kuid päeva peale ei ole need enam samad samad. Rääkimata sellest, et juba eile sattus üks inimene jääl ohtu,” lausus päästeameti nõunik Kristi Kais.

Suur osa jõest on küll juba jäävaba. Jää oli esmaspäeva keskpäevaks liikunud Paikuse politseikooli alla. Linnuriigi elamurajooni all kogub jää end veel tammi ja Sindi surnuaia all on vesi täiesti vaba.

Sealgi, kus jääkaas veel peal, on see aga äärmiselt õhuke: enamikus jõel mõõdetud kohtades on paksus vaid umbes viis sentimeetrit.

Meeles peab pidama ka seda, et kümne sentimeetri paksune jääkiht kevadel on hoopis midagi muud kui sama paks jää talvel. “Jää on päikese mõjul muutunud rabedaks, kihiliseks ega ole enam nii kindel kui korralike miinuskraadide juures,” märkis Kais.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles