Uued koroonapiirangud: poodlemisel ja ühisel ajaveetmisel kriips peal, juuksurisse pääseb (3)

Sirle Matt
, reporter
Copy
Peaminister Kaja Kallas
Peaminister Kaja Kallas Foto: Tairo Lutter

Homsest pea aprilli keskpaigani kehtima hakkavad lisapiirangud on niisama ranged kui läinud kevadel eriolukorra ajal. Tõkestamaks koroonaviiruse levikut, kehtestab valitsus avalikus väliruumis 2+2-liikumisnõude, mis tähendab, et koos tohib olla kuni kaks inimest, kes peavad teistega hoidma kahemeetrist vahemaad. Piirang ei kehti peredele ega olukorras, kus seda pole võimalik täita.

Haridus ja huvitegevus

Homsest jäävad distantsõppele kõik õpilased. Ka 1.–4. klassi jütsid ning põhikooli lõpu- ja riigieksamiteks valmistujad, kes seni tohtisid koolimajas käia. Ette on nähtud erijuhud, kui laps võib siiski koolimajast õppimiseks abi saada. Ent üldiselt lubatakse kooli vaid neid, kes vajavad hariduslikke tugiteenuseid.

Pärnu Mai kooli direktor Silja Kikerpill sõnas, et homsest tulevad kooli ainult erivajadusega lapsed. Ja äärmisel juhul algklassilaps või kevadel 9. klassi lõpetaja, kes on õppimisega tõesti hädas. Sellisel juhul ei kohtuta hulgakaupa, vaid õpetaja-õpilane omavahel. Kikerpill täiendas, et kevadisest eriolukorrast on õppust võetud. Lastel on enamasti koduõppeks vajalikud sidevahendid olemas ja enamik õpetajaid vaktsineeritud, nii et nad saavad klassiruumist tundi anda.

Kuigi lasteaedu kinni ei panda, andis valitsus tungiva soovituse mitte viia lapsi lasteaeda ega -hoidu, kui puudub hädavajadus.

Siseruumides on keelatud huvitegevus, täiendusõpe, noorsootöö.

Jälle hakkab avalikus väliruumis kehtima

2+2-

liikumispiirang.

Kaubandus, toitlustus ja teenindus

Kaubanduses jäävad lahti toidupoed, apteegid, abivahendite ja meditsiiniseadmete kauplused, mobiilifirmade esindused, prillipoed, lemmikloomapoed. Tanklakohvikud jäävad avatuks, kuid kohapeal süüa-juua ei tohi.

Poodides, mis klientidele lahti, tuleb arvestada, et inimesi lastakse müügisaali vaid veerandi jagu ja järgida tuleb 2+2-reeglit.

Muudes ostukohtades on lubatud üksnes luugimüük, kus kaup väljastatakse kliendile, ilma et ta siseneks müügisaali.

Toitlustusettevõtetes tohib toitu ainult kaasa müüa.

Teenindusettevõtted võivad oma tegevust jätkata, kuid rangemaks muutub ruumitäitumuse piirang, mida alandatakse poolelt veerandini ja järgida tuleb 2+2-reeglit.

Sulgeda tuleb spaad, basseinid, saunad, ujulad. Siseruumides on keelatud sportimine, väljas harrastades tuleb täita 2+2-nõuet. See tähendab, et koos tohivad liikuda ja sportida maksimaalselt kaks inimest ning kaaskodanikega tuleb hoida vähemalt kahemeetrist vahemaad. Piirang ei laiene peredele ega erivajadusega inimestele ja rehabilitatsioonitööle.

Ostukohtadest jäävad lahti vaid need, mis on inimeste jaoks hädavajalikud nagu näiteks toidupoed.
Ostukohtadest jäävad lahti vaid need, mis on inimeste jaoks hädavajalikud nagu näiteks toidupoed. Foto: Mailiis Ollino

Sport ja avalikud üritused

Siseruumides ja välitingimustes sportimise piirangud ei laiene profisportlastele ega riigi sõjalise kaitse ja siseturvalisusega seotud tegevusele.

Spordivõistlused on lubatud ainult proffidele, neist tohib osa võtta sisetingimustes kõige rohkem 50 ja välioludes 100 inimest.

Keelatud on korraldada välitingimustes avalikke üritusi. Lubatud on üksnes kuni kümne osalejaga avalikud koosolekud ja jumalateenistused.

Muuseumide välialadel tohib olla 2+2-liikumisreeglit järgides arvestusega, et piiratud ruumist tohib hõivatud olla kuni 25 protsenti.

Kuigi lasteaedu kinni ei panda, andis valitsus tungiva soovituse mitte viia lapsi lasteaeda ega -hoidu, kui puudub hädavajadus.

Kontaktid miinimumi

Valitsus soovitab tungivalt vältida kontakte kaasinimestega. Kui kohtumine on hädavajalik, ei tohiks korraga kokku saada üle kuue inimese.

Politsei andis teada, et nende ametnikud jätkavad piirangutest kinnipidamise kontrolli. Kaubanduskeskuste, toidupoodide ja ühissõidukite kõrval pööratakse rohkem tähelepanu jõusaalidele ja võimlatele.

Piiranguid leevendatakse siis, kui pärgviiruse levik on Eestis langenud tasemele, mis ei ohusta meditsiinisüsteemi toimepidevust.

Praeguseks on Tallinna haiglates koroonapatsiente juba sedavõrd palju, et osa neist on Pärnussegi saadetud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles