Keskkonnaamet kutsub jäädvustama niitude liigirikkust

BNS
Copy
Nedremal asub üks Euroopa suuremaid võsast välja raiutud puisniite.
Nedremal asub üks Euroopa suuremaid võsast välja raiutud puisniite. Foto: Henn Soodla

Fotokonkursiga „Elu on lill – pärand niidul“ juhib keskkonnaamet tähelepanu pärandniitudele ehk liigirikastele rohumaadele, mis saavad säilida üksnes kas niites või karjatades.

Fotosid niiduliikidest, pärandmaastikest ning nende ja inimese seostest saab konkursile esitada sügiseni.

Pärandkooslused on ühed liigirikkamad, lillerohkemad ja ilusamad maastikud, millel Eesti kultuuris ja maastikupildis suur tähtsus. Hästi hooldatud pärandniidud on olulised pesitsus- ja elupaigad paljudele taimedele ja loomadele, nende seas putukatele ja lindudele.

Konkursi eesmärk on tõsta teadlikkust pärandniitude liikide suhtes, et inimesed märkaksid nende elupaikade eest hoolt kanda. „Pärandniitudel saavad nendele iseloomulikud liigid ja elupaigad püsima jääda vaid siis, kui maaomanikud niite järjepidevalt niidavad või nendel loomi karjatavad,” selgitas keskkonnaameti looduskaitse korraldamise osakonna projektijuht Nele Sõber.

Pärandniitude ilu oodatakse jäädvustama kõiki huvilisi, auhindu jagatakse kolmes vanuserühmas. Fotosid saab esitada keskkonnaameti kodulehe kaudu 30. septembrini ja auhinnafondi suurus on 6600 eurot. Rohkem teavet võistluse kohta leiab keskkonnaameti kodulehelt.

Peale selle toimub sotsiaalmeedias minikonkurss, kuhu oodatakse fotosid ja fotokollaaže, mis on märgitud teemaviitega #eluonlill. Ühte Facebooki või Instagrami postitatud foto(seeria) autoritest tunnustatakse eriauhinnaga.

Ühtlasi tuletab keskkonnaamet meelde, et maaomanikud ja -rentnikud saavad 22. maini taotleda pärandkoosluste hooldamise toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles