Päästjad juhivad uuest majast Riia maantee foore

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Äsja valminud hoones töötavad ühe katuse all Lääne päästekeskus ja politseiprefektuur, kaitsepolitseiamet, häirekeskus, siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus ning sotsiaalkindlustusameti ohvriabi.
Äsja valminud hoones töötavad ühe katuse all Lääne päästekeskus ja politseiprefektuur, kaitsepolitseiamet, häirekeskus, siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus ning sotsiaalkindlustusameti ohvriabi. Foto: Urmas Luik

Lääne päästekeskus kolis Pärnus vast valminud sisejulgeoleku ühishoonesse, võttes ühtlasi kasutusele Eestis ainulaadse foorisüsteemi, mis aitab abivajajatele kiiremini appi tõtata.

Uues siseturvalisuse hoones on ehitatud välja Eestis ainukordne liiklusfooride juhtimise lahendus. Kui päästjad reageerivad väljakutsele, saavad nad ühe nupuvajutusega muuta Riia maantee ristmiku valgusfoori tsüklit ehk kiirendada päästeautole vajaliku rohelise tule süttimist. Nii ei pea sündmusele ruttav päästeauto enam ootama fooritsükli tavapärast muutumist olukorras, kus iga sekund on kaalul.

“Kaasliiklejatelt nõuab see aga tähelepanu – punasele fooritulele võib väljakutse puhul järgneda kohe järgmine punane tuli ja foori taga ootamise aeg kujuneb seetõttu tavapärasest pikemaks. Kindlasti tuleb liigeldes lähtuda fooritulest ja lasta päästesõiduk läbi,” selgitas Lääne päästekeskuse juht Heiki Soodla.

Lääne päästekeskuse juhi Heiki Soodla sõnutsi on ajakohasesse hoonesse kolimine pikisilmi oodatud ja suur samm.
Lääne päästekeskuse juhi Heiki Soodla sõnutsi on ajakohasesse hoonesse kolimine pikisilmi oodatud ja suur samm. Foto: Urmas Luik

Soodla sõnutsi on ajakohasesse hoonesse kolimine pikisilmi oodatud ja suur samm. “Kui võrrelda vana ja uut maja, siis paranevad märkimisväärselt päästjate töötingimused. Päästjatele ja demineerijatele on valmis uhiuued olmeruumid, garaažid ja laod, millega vanas hoones oli kitsas käes,” kommenteeris ta.

Varem jagasid näiteks ladu mitu valdkonda ja ruumipuudus oli igapäevane mure. Nüüd on see lahenduse saanud. Majas on väga mitmekülgsete võimalustega nõupidamisruum, samuti on paranenud päästjate sportimis- ja harjutamistingimused. “Päästjate kasutada on uhiuus õppetorngi, varem seda Pärnu piirkonnas ei olnud. Peale päästjate kolivad uude majja demineerijad. See lihtsustab kolleegide omavahelist suhtlust ja suurendab ühtekuuluvustunnet,” täiendas ameti Lääne haldusgrupi juht Geimo Eesmäe.

Ametkonnad on ühe katuse all

Äsja valminud hoones töötavad ühe katuse all Lääne päästekeskus, Lääne politseiprefektuur, kaitsepolitseiamet, häirekeskus, siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus ning sotsiaalkindlustusameti ohvriabi.

AS Riigi Kinnisvara ja AS Ehitustrust sõlmisid Pärnu sisejulgeoleku ühishoone ehitamise lepingu 2019. aasta mais. Ühishoone suletud netopindala on 13 000 ruutmeetrit, ehitus läks maksma 24,5 miljonit eurot. Hoone arhitektid on Martin Aunin, Annika Aasmaa ja Marti Kahu, sisearhitekt Urmo Vaikla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles