Nepstemurru hoiuala muutub looduskaitsealaks

BNS
Copy
Üks linde, keda uue kaitsealaga hoida soovitakse, on händkakk.
Üks linde, keda uue kaitsealaga hoida soovitakse, on händkakk. Foto: Peeter Kümmel

Keskkonnaministeerium plaanib muuta Pärnu maakonnas asuva Nepstemurru hoiuala looduskaitsealaks, et tagada nii haruldaste linnuliikide ja ühe mardikaliigi senisest parem kaitse.

Keskkonnaministeerium on saatnud kooskõlastusele eelnõu, millega plaanib muuta Häädemeeste vallas Nepste ja Urissaare külas ning Saare vallas Laiksaare külas asuva Nepstemurru hoiuala looduskaitsealaks, muutes ala kaitse-eesmärke ja -korda. 

Kaitseala siht on kaitsta metsa- ja niidukoosluste elustiku mitmekesisust, kaitsealuseid liike, laane-, salu- ja soovikumetsi ja neile iseloomulikku elustikku. Samuti kaitsta väike-konnakotkast, kanakulli, laanerähni, karvasjalg-kakku, valgeselg-kirjurähni, herilaseviud, laanepüüd, värbkakku, händkakku, öösorri, hallpea-rähni, musträhni ja väike-kärbsenäppi ning nende elupaiku. 

Peale eelnimetatute soovitakse säilitada kaitsealust mardikaliiki väike-punalamesklast ja tema elupaiku. Liigi arvukus Euroopas väheneb. Eestis on väike-punalamesklane teise kaitsekategooria liik ja meie punasesse nimistusse kantud äärmiselt ohustatuna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles