Virtsus päästis vinguandur hullemast

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Ahjuomanikud peavad olema ettevaatlikud ega tohi siibri sulgemisega rutata.
Ahjuomanikud peavad olema ettevaatlikud ega tohi siibri sulgemisega rutata. Foto: Elmo Riig

Täna öösel teatati häirekeskusele, et Lääneranna vallas Virtsu alevikus hakkas eramus tööle vinguandur. 

Kell 4.11 tulnud teatele reageerinud päästjad mõõtsid toas vingugaasi sisalduseks 32 ppm-i (vingugaasi sisalduse mõõtühik sissehingatavas õhus), mille tekitas liiga vara suletud siiber. Inimeste tervisele on ohtlik juba 20 ppm-i.

Päästjad avasid siibri ja tuulutasid ruumid.

Päästeamet tuletab meelde, et tuleohutuse tagamiseks peab hoiduma ülekütmisest ja kütteseadme siibrit ei tohi liiga vara sulgeda. Enneaegu suletud siibri tõttu tuppa imbuv nähtamatu ja lõhnatu ülimürgine vingugaas on tappev ja seda saab avastada ainult vinguanduri abil. Ameti kommunikatsioonijuht Maris Moorits rõhutas, et suitsuandur vingugaasile ei reageeri, mistõttu ei asenda vinguandur suitsuandurit ega vastupidi. 

Ving on inimesele mürgine seetõttu, et seda sisse hingates seonduvad vingugaasi molekulid veres hemoglobiini molekuliga, täpsemalt raua-aatomitega hemoglobiinis, muutes võimatuks hapniku ühinemise nendesamade raua-aatomitega.

Tagajärjena ei saa rakud vere kaudu hapnikku ja elusorganism võib lämbuda ja surra hapnikupuuduse tõttu.

Allikas: Vikipeedia

Tänavu 1. märtsist on vingumürgituse ja sellest põhjustatud surmade vähendamiseks vingugaasiandur kohustuslik kõikides  puuküttel ahju, pliidi või kaminaga hoonetes. Andurite paigaldamiseks antud kümnekuune üleminekuaeg lõpeb 1. jaanuaril 2022, mis vinguandurid peavad olemas olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles