USA firma avas Kilingi-Nõmmes mobiilsatelliitsidejaama

Pärnu Postimees
Copy
Globalstari Kilingi-Nõmme mobiilsatelliitsidejaamas on kuuemeetrise läbimõõduga antennid.
Globalstari Kilingi-Nõmme mobiilsatelliitsidejaamas on kuuemeetrise läbimõõduga antennid. Foto: USA saatkond Eestis

Kilingi-Nõmmes avati Ameerika Ühendriikide satelliidifirma Globalstar maajaam, mille ülesanne on vahetada andmeid satelliitidega.

Kilingi-Nõmmes avatud maajaam on üks üle 20st kogu maakera katvast ühenduspunktist satelliitidega, tagades Euroopat katva mobiilsatelliitside liikluse toimimise.

Kilingi-Nõmme sai maajaama asukohaks selle pärast, et kõik maajaama rajamiseks vajalikud tingimused olid Saarde vallal Globalstarile esitletud kinnistul olemas.

Maajaam koosneb juhtimishoonest ja kolmest tehiskõrgendikel paiknevast kaheksameetrise läbimõõduga kuppelantennist. Et jaam toimiks tõrgeteta, peab kohapeal töötama vähemalt kaks tehnikut.

Ettevõtte teatel koondavad paraboolantennid raadiokiirguse kitsas alas ja kiirgus on alati suunatud vähemalt kümme kraadi horisondist kõrgemale, orbiidil oleva satelliidi suunas. Seetõttu puudub võimalus, et maapealsed objektid puutuvad kokku ohtliku energiatasemega.

Saarde vald ei olnud ainuke koht, mida Globalstar oma maajaama rajamiseks kaalus, samal ajal otsiti asukohti näiteks Lätiski.

Globalstari satelliitside lahendusi kasutavad muu hulgas eri riikide valitsus- ja avalikud asutused, näiteks tervishoius ja militaarvaldkonnas, aga need on tarvitusel tsiviilsektoriski, muu hulgas merenduses, ehituses ja põllumajanduses.

Maajaam läks maksma ligemale 3,5 miljonit eurot. Selle ehitasid Merko Ehitus Eesti ja AA-Sat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles