Kriminaalide slängi tõttu vett vedama läinud kunstikonkursi asemel tuleb uus (2)

Pärnu Postimees
Copy
Pärnus Tammsaare puiestee äärde rajatud sisejulgeolekumaja varikatusele otsitakse konkursiga kunstiteost.
Pärnus Tammsaare puiestee äärde rajatud sisejulgeolekumaja varikatusele otsitakse konkursiga kunstiteost. Foto: Urmas Luik

Kriminaalide slängi tõttu nurjunud Pärnu sisejulgeolekumaja kunstikonkursi jätkuks korraldavad Riigi Kinnisvara AS ja siseministeerium uue võistluse, et leida parim kunstiline lahendus ühishoone peasissepääsu betoonist varikatusele.

Konkursil otsitakse Pärnu siseturvalisuse ühishoonet ja seeläbi ümbruskonda rikastavat taiest, mis peab esindama Eesti kunsti hetkeseisu ja sobima majja nii materjalivaliku kui teemakäsitluse poolest.

Otsitav kunstiteos hoone sissepääsu varikatusel on mõeldud hoone sissepääsu ilmestamiseks ja positiivse tervitusena majja tulijaile. Märksõnad on ajakohasus, esinduslikkus ja inimlikkus.

Teos võib katta varikatuse täies pikkuses ja vajadusel asetseda katuse parempoolsel külgseina välispinnal. Soovi korral võib loodav taies kasutada ära varikatuse lae sisepinna.

Konkurss kestab märtsi kespaigani.

Eelmisel aastal toimunud samasugusel skulptuurikonkursil tunnistas žürii võitjaks Jass Kaselaane ja Edith Karlsoni teose “Punase kuke portree”, kuid politsei- ja piirivalveamet ei nõustunud sellega.

Politsei- ja piirivalveamet lükkas võidutöö tagasi, sest kuritegelike subkultuuride slängis tähendab kukk politseinikku. Žürii esindajate sõnutsi selgus see tähendus hindajate jaoks alles tagantjärele.

Kunstiteoste tellimine avalikele hoonetele on seadusega määratud 2011. aastast. Selle järgi tuleb ehitustööde hinnast vähemalt protsendi eest soetada kunstiteoseid, rikastamaks avalikku ruumi. Seadus rakendub riigi- ja avalik-õiguslike asutuste ja riigi enamusosalusega sihtasutuste ja mittetulundusühingute suhtes, kuid ei laiene kohalikele omavalitsustele. Kunstiteoste hinna ülempiir on 65 000 eurot.

Suvel valminud Pärnu sisejulgeolekumajas asuvad politsei- ja piirivalveameti, päästeameti, kaitsepolitseiameti, häirekeskuse,

siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse ning sotsiaalkindlustusameti ohvriabi töö-, puhke- ja teenistusruumid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles