Lõppenud jahihooajal kütiti enim põtru Pärnumaal

Copy
Põdrajahihooaeg kestab Eestis 15. septembrist 15. detsembrini.
Põdrajahihooaeg kestab Eestis 15. septembrist 15. detsembrini. Foto: Margus Ansu/Tartu Postimees

Eestis kütiti lõppenud hooajal 5014 põtra ehk pisut enam kui eelmisel jahihooajal. Kõige rohkem, 628 suurulukit, lasti Pärnumaal.

Eesti jahimeeste seltsi (EJS) presidendi Margus Puusti sõnutsi peaksid maakondlikud jahindusnõukogud edaspidi väga hoolega jälgima, et küttimismahu määramisel arvestataks keskkonnaagentuuri soovitusi. “Enamikus piirkondades on metsakahju vähenenud ja jahimeeste arvates ei tohiks enam küttimist suurendada, vaid peaks seda vähendama,” selgitas Puust.

Keskkonnaagentuur soovitas seirearuandes jahimeestele, hoidmaks põdra üldarvukus eelmise aasta alguse tasemel, küttida Eestis kokku suurusjärgus 5000 põtra, jahindusnõukogud leppisid kokku lasta 5048 looma.

Mullu küttisid jahimehed kokku 5014 põtra, 2020. aastal aga 4808 ja aasta varem 6304.

EJSi juhatuse liikme ja sõraliste küttimisstatistika kokkuvõte autori Priit Vahtramäe hinnangul ei tohi algaval hooajal kindlasti küttida üle juurdekasvu. Et tagada põdrapopulatsiooni looduslik struktuur, peab Vahtramäe küttimisel tähtsaks järgida õiget soolist ja vanuselist vahekorda. “Kuna kahju on minimaalne ja arvukus viidud teadlaste soovitud tasemeni – 12 000 looma –, pole oluline, kui palju põtru kütitakse, vaid see, kui palju neid õiges soolises ja vanuselises struktuuris alles jääb,” lisas ta.

Põdrajahihooaeg kestab Eestis 15. septembrist 15. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles